Páteční neověřené informace o zmatcích v PlayStation Studios, které vypovídají o zrušení Days Gone 2 a vývoji remaku The Last of Us, přilily olej do ohně. Fanoušci PlayStationu jsou zklamáni a nechápou kroky, které v poslední době jejich oblíbená společnost činí.

Sociální sítě Facebook a Twitteru, fórum Reddit a nejrůznější internetové stránky jsou zaplaveny stížnostmi fanoušků PlayStationu. Ti nechápou, proč Sony zrušila vývoj pokračování Days Gone a raději upřednostnila remake The Last of Us. Místo vylepšené verze dobrodružství Joela a Ellie by rádi viděli remake ikonických her z prvního a druhé PlayStationu, které by byly vytvořeny pro PS4 a PS5. Nemluvě o nových značkách.

OBAVA O SONY BEND A PETICE ZA DAYS GONE 2

Informace o zrušení Days Gone 2 a vývoji remaku The Last of Us jsou nadále pouze spekulace. Informace přinesl dobře informovaný novinář Jason Schreier z Bloombergu, jenž mnohokrát vyzradil zákulisní detaily, které se později ukázaly být pravdivé. Není tak divu, že hráči těmto novým zprávám věří a obávají se o budoucnost studia Sony Bend, autorů Days Gone.

Na chybné rozhodnutí Sony se snaží poukázat petice na Change.org. V době psaní má přes 7 700 podpisů a uvádí, že existují miliony lidí, kteří chtějí, aby Sony schválila pokračování Days Gone. Situaci sleduje i bývalý šéf studia Bend, Jeff Ross, jenž podle svých slov nemůže potvrdit ani vyvrátit žádné spekulace.

Schreier v pátečním článku psal, že Sony Bend bylo pověřeno vývojem nového Uncharted poté, co Sony zamítla Days Gone 2. To se ale zaměstnancům studia nelíbilo a vedení požadovalo, aby na projektu nemuseli pracovat. Minulý měsíc mělo Sony schválit, že v oregonském týmu budou pokračovat na jiném projektu. Není ale známo, zda jde o Days Gone 2, zbrusu nový titul nebo návrat k jiné značce PlayStationu.

Přečtěte si také: Je důležité uchovat starší tituly naší herní historie, říká Microsoft a Sony smaže více než 2200 her

DAYS GONE 2 MĚLO MÍT KOMPLEXNÍ MULTIPLAYER

Sony se ke spekulacím nevyjádřila. Místo toho se objevily další informace. Jeff Ross potvrdil, že vedení Sony obdrželo návrh na Days Gone 2. Projekt měl zahrnout online režim se sdíleným světem. Vývojáři měli dokonce chtít kooperaci už v jedničce, ale od plánu museli ustoupit. Days Gone 2 mělo řešit kritiku originálu.

Ross studio opustil koncem minulého roku z osobních důvodů, které nesouvisely se stavem Days Gone 2. Prozradil ještě, že tým se během vývojem jedničky hodně rozrostl a rozpočet byl mnohem vyšší, než se očekávalo. Po kritice původního Days Gone se podle mnohých nemáme divit, že v Sony druhému dílu nevěřili.

„Sony nemá peníze, které má Microsoft, a musí je investovat velmi inteligentně,“ dodal Ross. Na druhou stranu, Days Gone je nejprodávanější hrou studia Sony Bend a během jara zamíří na počítače.

INTERNÍ VÁLKA MEZI JAPONSKOU A AMERICKOU SONY O KONTROLU ZNAČKY?

V Sony probíhala válka mezi japonskou a americkou divizí o kontrolu nad značkou PlayStation. Mluví o tom údajný bývalý zaměstnanec Sony, který byl ověřen moderátory Redditu.

Interní válka měla proběhnout v posledních letech a byla velmi intenzivní. Kontrolu nad značkou PlayStation měla získat americká divize. Důkazem má být reorganizace Sony Japan Studio (de facto zrušení nejstaršího studia Sony) a výchozí nastavení ovladače DualSense pro západní hráče - konkrétně tlačítka X.

SONY ODMÍTLA DALŠÍ PROJEKT HIDEA KOJIMY?

Hideo Kojima byl vždy spojen se značkou PlayStation. Když přerušil vztahy s Konami a založil nezávislé studio Kojima Productions, podepsat smlouvu se společností Sony, která získala konzolovou exkluzivitu pro Death Stranding a Kojima na oplátku potřebné finance na vývoj a přístup k technologii Decima (na enginu běží i Horizon Zero Dawn). Netradiční hra poté vyšla pro počítače.

Nedávné zprávy ovšem naznačují, že může dojít k zásadní změně. Hideo Kojima má vyjednávat s Microsoftem a dohoda má být blízko podpisu. Pokud k ní dojde, bude další projekt známého vývojáře konzolovou exkluzivitou Xboxu.

Přečtěte si také: Velké změny ve vedení Sony Interactive Entertainment

Známý insider Shpeshal_Ed uvedl, že Kojima Productions původně představili svou další hru Sony. Ta však nebyla spokojena s komerčním výkonem Death Stranding a rozhodla se Kojimu odmítnout. Kojima mohl údajně jednat také s Google a Stadií, protože titul má hodně využívat cloudovou technologii, ale rozhovory s Microsoftem měly pokročit a dohoda má být téměř dokončena.

Umělecký ředitel Kojima Productions, Yoji Shinkawa, nedávno řekl, že nová hra bude oznámena v blízké době. Tak uvidíme, zda ji představí Microsoft. Podle těchto zpráv je ale méně pravděpodobné, že by šlo o pokračování Death Stranding. Ledaže by první díl vyšel na konzole Xbox One a Xbox Series X/S.

Tady se hodí zmínit sochu maskota Kojima Productions na poličce za zády Phila Spencera při prezentaci. Tímto způsobem dříve vedoucí herní divize Microsoftu a strůjce nové éry Xboxu (po neúspěchu Xboxu One a špatné strategii na začátku) poukazoval na koupi Bethesdy. Po nějaké době byla akvizice za 7,5 miliardy dolarů oznámena.

UŽ JE TOHO PŘÍLIŠ

Z toho všeho jsou fanoušci zklamáni a poukazují na rozdíly mezi Jimem Ryanem a Shawnem Laydenem. Layden byl u příznivců PlayStationu považován za schopného prezident Sony Interactive Entertainment.

Layden vedl společnost od roku 2014 do roku 2018, poté se stal generálním ředitelem SIE Worldwide Studios, ale v září/septembri 2019 odešel a jeho místo zaujal Hermen Hulst, bývalý vedoucí nizozemského studia Guerrilla Games (autoři série Killzone a Horizon Zero Dawn).

Přečtěte si také: Oddworld: Soulstorm obdrží dodatečně české titulky

Layden je považován za supervizora jedné z nejziskovějších generací éry PlayStationu. Je tak jasné, že ho fanoušci milují. Na druhou stranu, za vlády Jima Ryana začíná docházet k prolomení exkluzivity PlayStationu - tituly Sony vycházejí na počítače a budoucnost má být věnována zejména velkým hitům a mobilním hrám, zatímco menší projekty mají ustoupit do pozadí.

Když k tomu přičteme reorganizaci a de facto zánik Sony Japan, tak ve fanoušcích se vaří krev a schválně poukazují na slova Laydena, jenž mluvil o podpoře PlayStationu. Ryan podle nich dělá pravý opak. Sociálními sítěmi koluje zejména projev z E3 před šesti lety. Na konferenci v Los Angeles tehdejší generální ředitel PlayStationu ocenil kultovní klasiku Vib-Ribbon a řekl, že neprodala několik milionů, ale o to nešlo. To je v ostrém kontrastu s tím, jakou strategii - podle spekulací - nastolil v Sony současný prezident Jim Ryan.

SONY JE JEDINÁ, CO V TÉTO DOBĚ VYDÁVÁ KVALITNÍ HRY

Po vlně negativních zpráv se rozhodl na ty pozitivní poukázat Christopher Dring, vedoucí magazínu GamesIndustry. Podle něj bez ohledu na to, jak fanoušci Sony nyní kritizují, nelze popřít, že strategie funguje. Fakta mají mluvit za vše.

„Je zajímavé slyšet kritiku vůči společnosti Sony. Je mi líto zavření studií v Evropě a Japonsku. Avšak z velkých trojice společností [majitelů platforem, poz. redakce] je v současné době PlayStation ta, která pokračuje ve vydávání vysoce kvalitních titulů. Na obzoru jsou samozřejmě skvělé tituly pro Xbox a Nintendo,“ napsal.

Mnozí zmínili jména jako Animal Crossing: New Horizon a Microsoft Flight Simulator s tím, že i Nintendo a Microsoft mají velké a zajímavé hry, ovšem Dring názor nezměnil. Místo toho dodal, že o úspěchu PlayStationu vypovídají ceny, které hry od Sony získaly v roce 2020.

NOVÁ ZNAČKA OD TVŮRCŮ BLOOD & TRUTH

Poslední dnešní zpráva. PlayStation London, tvůrci VR hitu Blood & Truth, chystají novou hru, která využije plný potenciál PlayStationu 5. Pro vývoj této nové značky hledají umělce, programátory, grafiky i animátory. Předešlé nabídky naznačovaly implementaci multiplayeru. Tak uvidíme, zda to bude titul pro novou generaci PlayStation VR.

Přečtěte si také: Ovladače virtuální reality nové generace od PlayStationu