Jednou věcí, díky které Xbox vždy vyhrával nad PlayStationem, byla a stále je možnost zpětné kompatibility. Klíčovou funkcí Xboxu Series X/S je právě zpětná kompatibilita, která vám umožní si zahrát staré tituly z dob původního Xboxu, Xboxu 360 či Xboxu One.

K tomu všemu navíc většina her využívá nový hardware opravdu naplno, díky čemuž se hrají a vypadají mnohem lépe. Xbox Series X/S nedávno přišel s novou funkcí zvanou FPS Boost, která vylepšuje počet snímků za sekundu u vybraných titulů ve zpětné kompatibilitě. A nesmíme zapomenout ani na Auto HDR, což je funkce, která přidává HDR vylepšení hrám, které ho původně neměly.

Přečtěte si také: Knihovna pro cloud gaming od Xboxu se rozšiřuje o další tituly

Microsoft si na zpětné kompatibilitě opravdu zakládá, a tak není divu, že se stará o zachování starších herních titulů. O tom nás také může přesvědčit nedávný přídavek do knihovny Xbox Game Pass Ultimate, která nyní nabídne 16 her z dob původního Xboxu a Xboxu 360 v rámci hraní přes cloudové uložiště na mobilních zařízeních.

Postupem času bude důležitější než kdy jindy zajistit, aby herní ikony a klasiky zůstaly zachovány pro nové i staré hráče,“ uvedl Xbox na Twitteru. „Ať už jste hráli Morrowind poprvé v roce 2002 na svém Xboxu nebo v roce 2021 na svém telefonu, jsme rádi, že se s vámi o tyto zážitky podělíme!“

K zachování starších herních titulů a zpětné kompatibilitě se tento týden, v rámci rozhovoru na Xbox Wire, vyjádřil šéf studia Rare Craig Duncan. Ten řekl, že zpětná kompatibilita hraje „nezbytnou“ roli při zachovávání herní historie.

„Tyto hry obsahují vzpomínky a okamžiky, které můžete sdílet s ostatními, a mít možnost udělat to rychle pouhým výběrem hry v Xbox Game Pass, je snadné a funguje bez starostí,“ řekl Duncan v rozhovoru.

Zachovávání her a jejich přístupnost je v poslední době opravdu žhavým tématem. Na jedné straně máme Microsoft se svým Xboxem, který se snaží hraní starých her zjednodušit, jak jen to jde. Na druhé straně je Sony. PlayStation 5 vám sice umožní zahrát si hry z PlayStationu 4, ovšem hry z prvních tří PlayStationů si na nové konzoli nezahrajete. K tomu všemu navíc Sony oznámila, že vypne PlayStation Store s hrami pro PS3, PSP a PS Vitu.

Přečtěte si také: Sony potvrzuje zavření PlayStation Store pro PS3, PS Vita a PSP

Zavřením PlayStation Store přijdeme o více než 2200 her v digitálně podobě. Hráči si budou moci stáhnout dříve zakoupené tituly, ale noví zákazníci ztratí přístup k mnoha skvělým titulům. Většina z těchto her je k dispozici na jiných platformách (například PC), ale až 120 titulů je dostupné výhradně pro PS3, PS Vita nebo PSP v digitální verzi.

Podle odhadů magazínu VGC je v PlayStation Store přibližně 2200 her pro tyto platformy:

  • Asi 630 her pro PlayStation Vita se prodává pouze v digitální verzi
  • Asi 730 her pro PlayStation 3 (PSN) se prodává pouze v digitální verzi
  • Malý počet her pro PlayStation Portable se prodává pouze v digitální verzi
  • 293 her PlayStation Minis
  • 336 klasik PlayStationu 2
  • Asi 260 klasik prvního PlayStation (možné hrát na PSP a PS Vita)

Některé third-party hry kvůli rozhodnutí Sony se stanou exkluzivitami Xboxu, například Beyond Good & Evil HD, Rayman 3 HD, Far Cry 3: Blood Dragon, Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate HD, SoulCalibur II HD Online, Resident Evil Code: Veronica X, Lara Croft and the Guardian of Light nebo Bionic Commando.

Nehledě na to, že v dnešní době je stále těžší a těžší sehnat tyto staré hry v krabičce. V budoucnu to bude téměř nereálné a vzroste jejich cena.

Abychom to měli kompletní, nesmíme zapomenout na Nintendo, které z ničeho nic po šesti měsících stáhlo ze svého obchodu Super Maria 3D All-Stars. Jedná se o titul, který obsahoval znovu vydaného Maria 64, Sunshine a Galaxy. Podle anonymního vývojáře, který tvrdí, že má znalosti o strategiích Nintenda, mají tyto limitované prodeje nutit hráče pořídit si znovu vydané tituly, které se normálně těžko prodávají.