Vývojáři z Bethesdy Game Studios si s next-gen updatem Falloutu 4, který byl oznámen na podzim roku 2022, dali pěkně na čas. Původně měl dorazit během minulého roku, nakonec ale došlo k odkladu na letošek, a tak mnozí fanoušci předpokládali, že dorazí společně s očekávaným hraným seriálem. Seriálový Fallout je ale ode dneška k dispozici v nabídce streamovací služby Amazon Prime Video a next-gen update nikde, takže ani tuto velkou událost tvůrci nestihli. Ale nakonec se příliš neopozdí. Tedy pokud přehlédneme ten odklad a více než roční čekání.

Bethesda oznámila, že Fallout 4 se dočká 25. dubna/apríla 2024 bezplatného next-gen aktualizace, která v rámci stávajících konzolí přinese nativní verzi hry pro PlayStation 5 a Xbox Series X|S, různé opravy a vylepšení stability a hlavně dnes už tradiční režimy Performance a Quality, díky nimž bude možné hrát ve vyšším rozlišení při 60 snímcích za sekundu. Zajímavé ale je, že vývojáři konkrétně nezmiňují, jaký poměr rozlišení a frekvence snímků za sekundu jednotlivé režimy nabídnou.

Překvapit může i skutečnost, že Bethesda nezapomíná ani na hráče, kteří nadále používají PS4 a Xbox One. Ti se dočkají alespoň nového patche, který zlepší stabilitu a opraví chyby v některých úkolech a při přihlašování, pravděpodobně v souvislosti s účtem Bethesdy a celo infrastrukturou Bethesda.net.

O novinky nebudou ochuzeni ani uživatelé PC. Pro ně si vývojáři připravili podporu širokoúhlého a ultra-widescreen rozlišení, úpravy úkolů, opravy modovacích nástrojů Creation Kit a opravy spojené se stabilitou, mody a bugy. Fallout 4 bude navíc plně podporovat Steam Deck a kromě Steamu, Microsoft Store a GOG.com bude v prodeji i přes Epic Games Store.

Napříč všemi platformami pak hráči dostanou ještě několik balíčků bezplatného dodatečného obsahu, které bude možné stáhnout v nabídce Creation Clubu v hlavním menu hry. Nejzajímavější je nepochybně přídavek Enclave Remnants, díky kterému se do světa Falloutu 4 vrací frakce Enkláva (The Enclave) a který nabídne úkol Echoes of the Past, v němž bude třeba zabránit Enklávě, aby se v Commonwealthu usídlila. Součástí přídavku je také uniforma Enclave Colonel, nabídka nových předmětů pro stavbu a kolekce již vydaných, ale dříve placených addonů zaměřených na Enklávu. Konkrétně jde o addony Enclave Weapon Skins, Enclave Armor Skins, Tesla Cannon, Hellfire Power Armor, X-02 Power Armor a Heavy Incinerator.

Přes Creation Club bude zdarma ke stažení také Makeshift Weapon Pack s různými nekonvenčními předměty a nástroji, z nichž někdo udělal smrtící zbraně. A pak je tu Halloween Workshop, který přidává 38 dekorací inspirovaných... kontrola kalendáře kvůli tomu, jaké je datum a roční období... Halloweenem? Na konci dubna? Zaměření tohoto přídavku je sice matoucí, ale dost možná představuje důsledek odkladu next-gen aktualizace. Hlavní je, že jsme se konečně dočkali.