Díky novému seriálu je nyní Falloutu všude plno. A tak je poměrně snadné zapomenout na to, že autoři většiny novějších herních Falloutů a fantasy ságy The Elder Scrolls ze studia Bethesda Game Studios mají na svědomí i vesmírné RPG Starfield, jež vyšlo začátkem loňského září/septembra za doprovodu skvělých statistik prodejů a o poznání méně skvělých ohlasů hráčů a fanoušků. Jak se zdá, na Starfield mohla zapomenout i Bethesda, protože kreativní ředitel Todd Howard nově oznámil, že první placené rozšíření s názvem Shattered Space dorazí na trh až letos na podzim. Tedy více než rok po vydání základní hry.

Fakt, že si na Shattered Space ještě počkáme, Howard oznámil v rozhovoru pro pořad Kinda Funny Gamescast. Také připomněl, že další aktualizace hry mají přinést nové režimy zobrazení na konzolích, rozšíření systému stavby vesmírných lodí, pořádné mapy měst či novinky v oblasti hratelnosti a obtížnosti.

Vydání DLC Shattered Space tak dlouho po uvedení původní hry je pro nás ale překvapení. Studia spadající pod vydavatele Bethesda Softworks si poslední dobou dávají se vším na čas, stačí si vzpomenout na nepovedenou upírskou střílečku Redfall od studia Arkane. Redfall mají rozšířit dvě nové hratelné postavy, ale za pár dnů uplyne celý rok od vydání a o této novince jsme dosud vůbec nic neslyšeli. Takže hráčům, kteří si koupili Bite Back edici za 30 eur s Hero Passem, zbývají jen nějaké ty skiny a oči pro pláč. I přístup k expanzi Shattered Space je přitom součástí dražší edice Starfieldu, konkrétně Premium edice, jež zahrnuje ještě soundtrack, artbook a balíček Constellation Skin Pack. DLC však bude možné zakoupit i zvlášť.

Skutečnost, že si zájemci o Premium edici Starfieldu musí připlatit 30 eur (dokonce 35, pokud si samostatně koupí upgrade základní hry), naznačuje, že Shattered Space nebude zrovna drobné rozšíření. Je ale otázka, jestli v době, kdy DLC vyjde, bude Starfield ještě někoho zajímat. Díky stávající strategii Microsoftu, který vlastní celou Bethesdu, existuje šance, že Starfield časem vyjde i na PlayStation 5, před akvizicí bylo koneckonců vesmírné RPG vyvíjeno jako multiplatformní titul určený pro PC, Xbox Series X|S i PS5. Takže pokud by hra vyšla na všech platformách, pro které byla původně určena, zájem hráčů o novou značku Bethesdy Game Studios a o DLC by se mohl zvýšit. Shattered Space navíc tvůrci dlouhodobě označují jako první příběhovou expanzi, takže lze očekávat další placená rozšíření někdy v budoucnu.

Snad se blíží také podpora modifikací, která z velké části může Starfield zachránit. Howard v rozhovoru prozradil, že Starfield Creation Kit už mají někteří tvůrci, kteří vytvářejí své mody. Některé dokonce Bethesda najala. Také zopakoval cíl zpřístupnit modifikace na konzolích. Brzy se máme dozvědět nové informace.

Starfield není zdaleka jediný projekt tvůrčího celku, který nám v minulosti dal The Elder Scrolls V: Skyrim nebo Fallout 3. Jednotlivé týmy Bethesdy Game Studios připravují také The Elder Scrolls VI a mobilní The Elder Scrolls: Castles, navíc nadále udržují a vylepšují multiplayerový Fallout 76. Zapomínat bychom neměli ani na překvapivou aktualizaci mobilního Falloutu Shelter, zpackaný next-gen update Falloutu 4 a přepracovanou nabídku bezplatných i placených modů pro The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition.