(Arthur Prudent) Já jsem Artur, hlavní designér Endless Dungeon.

(Jeff Spock) A já jsem Jess Spock. Má pozice v týmu je narativní ředitel, což zní hustě, protože jsem si to sám vybral. Od začátku jsem totiž jeden ze spoluzakladatelů studia.

A potom jsem tu ještě já, Tomáš Otáhal alias Gelu, a dostal unikátní možnost vyzkoušet si na pár hodin hodin chystaný počin Endless Dungeon od Amplitude Studios a ještě k tomu vyzpovídat dva jeho přední vývojáře. Pojďme si nejdříve vysvětlit, o čem vlastně ale hra Endless Dungeon je. Na zapadlé vesmírné stanici ztroskotá banda hrdinů, kteří samozřejmě chtějí pryč. Nezbývá jim tedy nic jiného, než prozkoumávat útroby dlouho opuštěné stanice a bránit se hordám monster, jež se v nich uhnízdily. Klíčové při tom bude hlídat krystal, to je jediný kus solidní techniky, co hrdinům zbyl a slouží mimo jiné jako zdroj energie pro vše, co můžete na stanici dělat.

(Arthur Prudent) Chtěli jsme vytvořit hru, která bude kombinovat rogue-like žánr se strategickými elementy, protože to je právě to, co v Amplitude děláme nejraději. Pokoušíme se totiž nacpat trochu strategie do každé hry, kterou děláme. Zkombinovat právě tyto dva žánry nás napadlo asi někdy, když jsme aktivně hrávali FTL. Tak vznikly první nástřely pro naší tehdejší hru Dungeon of the Endless, kde jsme poprvé vyzkoušeli přidat tower defense nadstavbu do rogue-like hry. Oba tyto elementy jsme se v Endless Dungeonu pokoušeli zachovat a obohatit je o akčnější pasáže a a mechanicky dvoupáčkových stříleček.

(Jeff Spock) Teď si vlastně vybavuji. jak to bylo doopravdy. Kluci prostě seděli na pivu a bavili se o tom, jak je rogue-like žánr cool. Pak je ale napadlo, že cílem nemusí být pouhé prozkoumávání dungeonu, ale jeho ovládnutí. Pak už prostě jenom přidávali strategické elementy do dungeon-crawleru, jako je tower defense, managment zdrojů a další věci. Za vším ale stojí pivo.

O ČEM TEDY HRA JE?

Základní herní mechanika funguje tak, že jste v jedné místnosti společně s krystalem a dvěma hrdiny. Každé otevření dveří vám dodá suroviny podle toho, kolik produkčních míst dokážete zajmout a také ubránit. Za dveřmi totiž může kromě upgradovacího stojanu být také líheň nepřátel, kterou nemůžete definitivně zlikvidovat. Můžete ji ale obestavět útočnými nebo podpůrnými věžemi, které budou autonomně střílet, pokud jich tedy bude dost. Na stavbu věží ale potřebujete jednu ze tří hlavních surovin hry, industriální balíčky. Na vás poté bude balancovat, kam věže postavit, kolik jich budete potřebovat a jestli náhodou nebude lepší více sbírat jídlo, kterým můžete vylepšovat vaše hrdiny nebo vědecké balíčky, které odemknou cestu k vyspělejším a mocnějším věžím. Sám jsem při hraní původně chtěl razit taktiku želvy a hlavně ubránit svůj krystal. Tedy než jsem pochopil, že nemůže zůstat na jednom místě. Abyste postoupili hlouběji do útrob stanice, budete váš energetický krystal muset vždy přesunout k přechodovým dveřím. A jak asi správně tušíte, právě při tom můžete čekat nejdrsnější protiútok.

(Arthur Prudent) Samozřejmě se snažíme o to, aby se k hraní dalo přistupovat více různými způsoby tak, abyste postupně mohli pilovat svou strategii, jeden pokus za druhým. Naučíte se tak pokládat věže optimálně. Já například často rád používám zpomalovací želé-věže. Ty dáte na místo…

(Jeff Spock) Prostě tam, kde je málo místa, rozprsknou své želé a pak můžete v klidu střílet.

A ZASE TA SMYČKA

Vývojáři během rozhovoru často zmiňovali žánr rogue-like, ale díky tomu, že jsem byl nabiflován z našeho videa o herních smyčkách, tušil jsem, že tak trochu kecali. Tak jako většina her podobného typu, i Endless Dungeon sklouzává k rogue-lite, nikoliv rogue-like, elementům. Vaše jednotlivé pokusy o průchod stanicí tak nebudou vždy jen dílem čisté náhody. Středobodem vašich výprav totiž bude taková putyka či salón, ze kterého budete vyrážet na vaše výpravy a mne zajímalo, co vše se tam bude dát dělat.

(Arthur Prudent) Je toho spousta. Předně zde budete odemykat nové hrdiny, kteří budou značně ovlivňovat, jak budou vaše jednotlivé pokusy probíhat. Postavy se umí dobře doplňovat a jejich kombinací postupně zpřístupníte další distrikty, nové cesty stanicí a také další přístupy, jak stanicí projít do samotného centra tak, aby to bylo pokaždé jiné. Budete moct vylepšovat svůj krystal, své hrdiny, jejich zbraně a také jejich pomocná zařízení.

(Jeff Spock) A také zde budete prozkoumávat příběh, ten bude brzy bobtnat.

(Arthur Prudent) Úkoly.

(Jeff Spock) Přesně tak, vyvrcholení úkolů bude probíhat právě v salónu, nechceme totiž, aby hráči při procházení dungeonu v polovině vlny brouků museli zastavit a říct si: „Ahh, příchází příběh“. Prostě ne, nechceme žádné podobné stopky. Většina důležitých věcí se tak odehraje v salónu a právě tam bude také možné i sledovat, jak jsme vlastně daleko.

(Arthur Prudent) Jo a taky tam bude kapela, která bude váš průchod odrážet. Snažíme se o to, aby salón byl takový váš dům, kam se budete po jednotlivých pokusech rádi vracet.

Snad tomu tak doopravdy bude. V preview verzi kterou jsem měl možnost vyzkoušet byly tyto možnosti zatím omezené a já se pokoušel přežít alespoň v první části stanice, což se mi vlastně skoro ani nepovedlo. Pro to mne zajímalo, jak dlouhá hra vlastně je a jestli je tedy vzhledem ke svému jménu opravdu nekonečná.

(Jeff Spock) Budete moct hrát opravdu dlouho a stále přicházet na nové věci, klidně nějakých 20, 50, 80 hodin hodin hraní. I víc, pokud si hráči budou přát. Ale nemusíte se bát, hra má konec. Přece jen, začínáte z pozice jedné postavy a hlavními myšlenkami bude „Jak útéct?“, „Jak celou stanici opravit?“, „Jak jí můžu opustit“. To je hlavní motor, který vás bude příběhem hnát a jasný cíl, ke kterému směřujete. Dostanete se tam asi za nějakých 20, 30 hodin, možná 40 či 50. Záleží na hráči.

(Arthur Prudent) Na hráči záleží opravdu hodně, nejprve se totiž budete muset dostat do centra stanice a celou záhadu rozklíčovat, což bude i první vítězství, na které ve hře narazíte.

VESMÍREM TO POUZE ZAČÍNÁ

Obsahu bude ve hře zjevně spousta, nejde totiž jen o nějakou jednorázovku. Studio Amplitude určitě znáte z pozitivně přijaté strategie Humankind. Předtím ovšem dělali na spoustě titulů, které spolu sdílí jistou podobnost. Přece jen, Endless Space, Endless Legend, Dungeon of the Endless, Endless Dungeon. Skoro to vypadá, jako by většinu jejich her něco spojovalo.

(Jeff Spock) Když jsme připravovali svou první hru, kolega Muhammad začal jako kreativní ředitel a dnes je ředitel celého studia. Společně jsme měli myšlenku, že chceme vybudovat celé universum. Typicky, když děláte nějakou sci-fi strategii typu 4X, tak vytvoříte hru a teprve potom se na ní pokoušíte napasovat nějaký příběh. A to nezní příliš dobře a ani nikdy neznělo. Nedokážete tak skutečně vtáhnout hráče do děje a já tak chtěl raději vybudovat celý vlastní vesmír a pak jen ukázat: hra se odehrává tady. V současné době náš lore pokrývá asi 50 až 60 tisíc let celé galaxie, takže je to už pěkně rozsáhlé. Museli jsme si dokonce kvůli tomu udělat separátní webovou stránku, věci se zvrhávaly a my tak potřebovali interní wikipedii, abychom uhlídali vše, co se v našem vesmíru děje.

Přiznávám, že sám tyto jemné náznaky příliš zachytit nedovedu, protože jsem předešlé hry studia Amplitude nehrál, ale “Endlesoví” veteráni jistě budou za všechny odkazy na předešlé hry rádi.

(Jeff Spock) Mám takový zlozvyk házet easter eggy kdekoliv, na čem zrovna dělám. Takže pro představu… Máme tu například jednoho z hlavních protagonistů hry, kterého poznají hráči Endless Legend. Drobné konexe tu tedy máme. Další z hrdinů potěší hráče Endless Space. Nás to baví dělat pro komunitu tak, aby si hráči mohli při hře říct: „Hej, tenhle chlápek má toto příjmení, nebyla v tamté hře postava, která se jmenovala stejně?“

Minimálně bych chtěl sám vědět víc o tom broučím týpkovi, hrál jsem za něj totiž nejradši. I když bych sám na důsledné pochopení herních systémů potřeboval více času a zatím jsem předvedl jen hojné množství způsobů, jak se nechat zabít, přesto mne hra zaujala. Endless Dungeon nabízí velmi netradiční pojetí tower defense hry a pokud se vše podaří vhodně vybalancovat, budu se na hru i sám značně těšit. My budeme vývojářům samozřejmě přát hodně štěstí a snad svou ukázkou zaujali nejen mne, ale i vás. Endless Dungeon již nyní můžete nalézt na Steamu, ovšem bez přesného data vydání. Snad ho tedy brzy upřesní a snad nám vy dáte v komentářích vědět, jak se vám samotná hra i naše preview líbilo.

Přečtěte si také: Proč je hraní stále stejné smyčky zábava aneb jak funguje Roguelike