Po prvním traileru a vlažné tiskové zprávě přicházejí důležité detaily o příběhové kampani pro jednoho hráče, nových možnostech, multiplayeru, battle royale bitvách ve Warzone 2.0 a kooperativních misích Spec Ops.

SJEDNOCENÍ ENGINU

Měkký restart Call of Duty: Modern Warfare z roku 2019 byl u hráčům oblíbený a dobře se prodával. Není proto divu, že Activision posvětil Infinity Ward vývojem pokračování. To má odstartovat novou éru známé série.

Neznamená to ale revoluci, nýbrž sjednocení enginu. Přepracovaný engine od Infinity Ward budou využívat i studia Treyarch, Sledgehammer Games a další spolutvůrci budoucích Call of Duty. Neznamená to ale, že všechny díly budou totožné. Další Call of Duty od Treyarchu bude mít svůj vlastní jedinečný styl, stejně jako hry od ostatních studií.

KAMPAŇ INSPIROVANÁ SKUTEČNÝMI UDÁLOSTMI

Call of Duty: Modern Warfare 2 se odehrává tři roky po událostech z restartu Modern Warfare. Speciální jednotka Task Force 141 pod vedením kapitána Price je plně zformovaná, operuje po celém světě a čelí největší hrozbě. K Priceovi se připojují známé tváře jako Simon „Ghost“ Riley, Kyle „Gaz“ Garrick a John „Soap“ MacTavish, stejně jako nováček v podobě plukovníka Alejandra Vargase. Jednotka bude zasahovat v Americe, Evropě i Asii.

Příběh je sice fikcí, ale je inspirován vojenskými událostmi, které utvářejí svět, v němž žijeme. Očekávat opět máme šílenou jízdu, spoustu střelby a stealth.

Jednotlivé úrovně byly navrženy podle některých ikonických misí Modern Warfare. Některé kladou větší důraz na stealth, zatímco jiné přidávají nové mechanismy, například možnost vyklánět se za jízdy z vozu, dokonce i při řízení.

Infinity Ward mluví o plnohodnotné příběhové kampani s nejrůznějšími zážitky. Chybět nebude námořní obléhání s podvodními boji, výbušné útoky z výšky 30 tisíc stop nad nepřátelskými pevnostmi a kradmé mise pod rouškou tmy.

Zahraniční redaktoři mohli vidět stealth misi nazvanou Wetwork, kde Price a Gaz plavou a plíží se po docích, aby bez povšimnutí za roušky tmy vyčistili přístav plný nepřátel. Mise jako by připomínala kultovní úroveň All Ghillied Up z Modern Warfare z roku 2007, ale se zaměřením na nože místo zbraní.

Druhý příkladem změn je Convoy. Jde o misi s honičkou ve vozidlech. Tentokrát ale mají hráči možnosti volby a nové způsoby, jak se do mise zapojit. Například si mohou vybrat, do jakého vozu konvoje nastoupí, stejně tak si vybrat místo ve voze. S tím souvisí možnost „vyšplhat“ na střechu vozu.

Nightwar zase ukazuje vylepšenou umělou inteligenci NPC, když Soap, Ghost a tým mariňáků musí vyčistit budovu od nepřátel. NPC se mají chovat realističtěji, aktivně kontrolovat rohy a dbát více na svůj život.

Infinity Ward o AI mluví tak, že dynamicky reaguje na volby hráče, ale to novináři nemohli ověřit. Každopádně, vylepšená umělá inteligence bude přenesena do všech režimů hry, včetně multiplayeru a Warzone 2.0. O tom ale až později.

Velká část prezentace byla věnovaná vodě. Ta má být dle dojmů zahraničních kolegů velmi dobře zpracovaná. Například při misi Wet Work v Amsterdamu se vlny vlní a kapitán Prince a spol. se podle toho pohupují na člunu. Nechybí ani simulace pěny. Lodě vytvářejí vlny. Plavání vytváří malé šplouchance. Můžete provádět stealth takedowny z vody, pokud budete tiše plavat k nepříteli, který stojí na plošině nad vámi. Stáhnete ho dolu a tam už si s ním poradíte pomocí nože.

Ještě zajímavější to má být, když se ponoříte pod hladinu. Voda láme světlo a čím hlouběji plavete, tím je kalnější, takže je nutné počítat s horší viditelností. Voda zpomaluje rychlost střely, což znamená, že když střílíte na někoho z pod vody nebo střílíte na někoho, kdo je pod vodou, způsobíte menší poškození.

V Infinity Ward si dali za cíl, aby se voda stala zábavným místem. Z toho důvodu každý kus vybavení s ní řádně interaguje. Například bezkontaktní mina ve vodě trochu plave, unáší ji proud a stane se nebezpečná pro lodě.

MULTIPLAYER MODERN WARFARE 2 A WARZONE 2.0

Předpokládá se, že v multiplayeru to bude stejné. Ten jde tentokrát ruku v ruce s battle royale zážitkem. V Infinity Ward ho nazývají Warzone 2.0 a pochlubí se vším, co bude mít Modern Warfare 2. Tedy i vylepšenou umělou inteligencí. Ve Warzone 2.0 bude 300 AI vojáků na každých 100 skutečných hráčů.

V multiplayeru, ve Warzone 2.0 i v kampani se budou hodit nové pohyby. Tvůrci mluví o zavěšení na římsu, kdy můžete střílet z pistole. Také je možné vyskočit na vrtulník, přidržet se a poté se vytáhnout nahoru. U vozidel je možné zničit dveře i propíchnout pneumatiky, což ovlivní jízdní vlastnosti. Poškozená vozidla lze opravit.

Současné hráče Warzone může zklamat, že si nebudou moci přenést inventář a postup. Warzone 2.0 bude novým začátkem a vyjde na konci tohoto roku, brzy poté, co Modern Warfare 2. Současné Warzone bude nadále existovat, půjde o samostatný zážitek.

Mapy mají dvě podoby. Těšit se můžete na velké bitevní mapy a tradiční základní mapy 6v6. U režimů se vrací Team Deathmatch, Domination a Ground War (ten byl v Modrn Warfare 2019 hodně oblíbený). Doplní je dva nové módy nazvané Hostage a Knockout.

Hostage je 6v6, ve kterém se hráči střídavě snaží buď ubránit, nebo zachránit dva rukojmí na mapě. Knockout je variací na Gunfight, místo 2v2 nebo 3v3 jde o 6v6 s možností oživit spoluhráče. Hráči v něm budou bojovat o to, aby získali pytel s penězi a udrželi si ho.

Příznivce Ground War potěší, že rozsáhlé mapy jsou vytvářeny přímo pro tento režim. Plus některé mapy budou vytažené kousky z mapy Warzone 2.0. Infinity Ward je nazývá bitevní mapy. Jednou z takových lokací je Sharrif Bay s přístavem a Sa'id s promenádou a vysokými budovami.

Co se tradičních 6v6 map týče, tak nás zavedou do španělského muzea, na noční okruh Velké ceny někde v Asii a na farmu se střelnicí.

SPEC OPS

Poslední informací z bohaté prezentace je návrat kooperativního režimu Spec Ops. To je tedy třetí velká část letošního Call of Duty. Tady bude Spec Ops podporovat 4 hráče, které zavede na větší mapy s pořádnou obtížností. Na podrobnosti si ale musíme ještě počkat.

Co se týče konzolí minulé generace, tak na nich prý hra běží dobře a vypadá lépe než Modern Warfare z roku 2019.

Call of Duty: Modern Warfare 2 vyjde 28. 10. na PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S a Xbox One. Navíc po pěti letech se Call of Duty vrací na Steam a přidává se k hrám, kde PC verze stojí 70 eur.