QuakeCon má možná v názvu značku Quake, ale letošní ročník tradiční LAN párty a PR akce vydavatele Bethesda Softworks patří spíše sérii DOOM. Pokud vás o tom nepřesvědčilo dnešní vydání kompilace DOOM + DOOM 2 s novým obsahem a řadou změn a novinek, máme tu ještě něco - oficiální podporu moddingu střílečky DOOM Eternal.

Eternal vyšel už v roce 2020 a modderům nikdy absence oficiálních nástrojů nebránila v tvorbě zajímavých modifikací. Právě tyto snahy inspirovaly studio id Software a výsledkem této inspirace je uvedení betaverze sady idStudio, která nabízí stejné nástroje a možnosti enginu id Tech, jaké používali samotní vývojáři při tvorbě základní hry.

Na rozdíl od kolegů z Bethesdy Game Studios se id Software nesnaží dostat mody na konzole ani je jakkoliv zpoplatnit. I v rámci PC je dokonce idStudio k dispozici jen na Steamu, ačkoliv veškeré modifikace, které jejich prostřednictvím moddeři vytvoří, mají být k dispozici také těm, kteří hrají DOOM Eternal přes Microsoft Store. A to přes speciální DOOM Eternal Mod Portal, tedy jakési centrum, díky němuž mohou běžní hráči prohlížet a stahovat veškeré dostupné mody. Moddeři zase mohou touto cestou uploadovat své výtvory.

Pokud vlastníte DOOM Eternal na Steamu a chcete si podporu moddingu vyzkoušet už nyní, stačí v knihovně otevřít vlastnosti hry a na záložce Beta verze aktivovat možnost pc-mod-preview - pc-mod-preview. Poté se vám stáhne aktualizace s označením 6.66 Rev 3, jež umožňuje procházet, stahovat i hrát uživatelské modifikace. V obchodě Microsoftu bude tato aktualizace k dispozici později.

Zájemce o tvorbu modů a vyzkoušení bety idStudia pak odkážeme na oficiální web nástrojů, kde je k dispozici sada pokynů pro instalaci nebo tutoriálů. Stejně tak zde najdete dostupnou dokumentaci nebo informace o posledních změnách. Za zmínku ještě stojí, že ode dneška je DOOM Eternal k dostání i přes Epic Games Store, veškeré aktuálně dostupné informace spojené s oficiální podporou moddingu ale zmiňují jen Steam a Microsoft Store. Očekáváme však, že jakmile se id Software přestane ohánět slůvkem „beta“, nabídne podporu moddingu i těm, kteří preferují obchod a launcher Epicu.

Aby toho DOOMu na QuakeConu nebylo málo, došlo rovněž k odhalení kolekce DOOM Anthology, která se objeví na trhu v digitální i fyzické edici 22. října/októbra 2024, a to ve verzích pro Xbox One, Xbox Series X|S, PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch a PC. Obsahuje hry DOOM (1993), DOOM 2, DOOM 64, DOOM 3, DOOM (2016) a DOOM Eternal v Deluxe edici, přičemž fyzické vydání nabídne také steelbook a repliku ikonické zbraně BFG s LED diodami a podstavcem. Aktuálně však není jasné, jak to bude s dostupností této speciality, jelikož Bethesda odkazuje jen na její oficiální online obchod, kde je sice k dispozici předobjednávka za cenu 79,99 amerických dolarů, ale pouze pro občany USA a Kanady.