Hry od Bethesdy Game Studios jsou prakticky odjakživa plné různých příběhových střípků, které můžete, ale nemusíte studovat a objevovat. V prakticky libovolném díle ságy The Elder Scrolls má člověk co dělat, aby každou chvíli nezakopával o různé knihy, a třeba základní příběh a interakce s NPC zatím nejnovějšího počinu studia, kterým je online RPG Fallout 76, dlouhou dobu tak trochu nahrazovalo nepřeberné množství kazet, počítačových záznamů a dalších zdrojů informací o herním světě.

Je proto takřka jisté, že Starfield na tom nebude jinak, zatím toho ale vývojáři o příběhovém pozadí jejich chystaného vesmírného RPG mnoho neprozradili. Jestli ale vážně prahnete po tom, co v angličtině nazýváme lore, měli byste zamířit na oficiální web Starfieldu. Ten byl totiž nově rozšířen o zajímavou časovou osu, která přibližuje některé důležité události připravovaného vesmíru (je třeba sjet až na konec stránky).

Díky časové ose kupříkladu víme, že ve světě Starfieldu lidé poprvé stanuli na povrchu Marsu v roce 2050. Během dalších 50 let začali přímo žít ve vesmíru, aby v roce 2156 dorazili k trojhvězdě Alfa Centauri, která se nachází 4,37 světelných let od Země. O pouhé tři roky později pak dochází k založení United Colonies s hlavním městem New Atlantis. To jsme mohli vidět v dosud vydaných záběrech z hraní, přičemž New Atlantis hraje velkou roli i v nedávné sérii krátkých animovaných filmů.

Tohle všechno jsou přitom pouze úvodní informace ze začátku časové osy. Ta poté přibližuje založení Akila City, aliance Frestar Collective nebo několika frakcí, k nimž se budeme moci během hraní pravděpodobně přidat. Už od oznámení hry víme, že budeme mít co do činění s organizací Constellation, pak tu ale máme obranné složky Freestar Rangers nebo civilní flotilu UC Vanguard. A protože historie lidstva je historií válek, časová osa přibližuje i příčiny a účastníky konfliktů zvaných Narion War a Colony War. I o Koloniální válce jsme se přitom doslechli v animovaných kraťasech.

Vývojáři touto cestou představili i jména a povolání důležitých členů Constellation, ale máme takový pocit, že dokud se s nimi sami nesetkáme při hraní, tyto údaje toho nikomu mnoho neřeknou. Přesto může jejich studium mírně zkrátit čekání na Starfield, které už naštěstí nebude dlouhé.

Starfield vyjde 6. 9. 2023 ve verzi pro PC (Steam, Microsoft Store) a Xbox Series X|S. Základní edice hry bude také součástí Game Passu pro konzole a PC.