Od dnešního rána v herním světě kolovala zpráva o tom, že zemřel James McCaffrey, herec a dabér, který se proslavil zejména díky hrám od finského studia Remedy. Po většinu dne nebyl nikdo tuto zprávu schopen potvrdit, a tak jsme doufali, že se jedná o pouhý výmysl. Bohužel ale nejedná. Po 18. hodině přišlo z více míst potvrzení skutečnosti, že McCaffrey nás opustil ve věku 65 let.

James McCaffrey spolupracoval s vývojáři z Remedy více než 25 let a jeho nejznámější rolí je nepochybně Max Payne. Slavného herního detektiva namluvil ve všech třech dílech, včetně titulu Max Payne 3, který vznikl přímo v rámci Rockstar Games, vydavatele prvního a druhého dílu. McCaffreyho hlasem k nám ale promlouval i Thomas Zane v prvním díle série Alan Wake nebo detektiv Alex Casey v letošním survival hororu Alan Wake 2.

Stejně jako prvního Maxe Paynea z roku 2001, i Caseyho si svým způsobem rozdělil s kreativním ředitelem Remedy Samem Lakem. Zatímco Lake je tváří původního Maxe a Alexe Caseyho, McCaffrey oběma ve všech směrech nápadně podobným postavám propůjčil svůj nezaměnitelný hlas. Výraznou rolí byl rovněž ředitel Zachariah Trench v Control z roku 2019, jehož dokonce McCaffrey osobně ztvárnil. A samozřejmě ho také namluvil.

Přestože bude tvorba Jamese McCaffreyho nejspíš navždy spojována hlavně se světem videoher a projekty studia Remedy, nebyl pouze herním dabérem. Během let se objevil v celé řadě filmů a televizních seriálů, přičemž mezi ty známější můžeme zařadit seriál Jessica Jones, různé odnože ságy Zákon a pořádek a dokonce filmovou adaptaci Maxe Paynea z roku 2008. V ní měl ale pouze epizodní roli.

Uslyšíme ještě někdy McCaffreyho hlas? Možné to určitě je. Alan Wake 2 se má dočkat dvou placených expanzí nazvaných Night Springs a Lake House. Pokud se v některé z nich má objevit Alex Casey, existuje šance, že už McCaffrey nové repliky namluvil dříve. Velkou neznámou je ovšem očekávaný Max Payne 1 & 2 remake. Vývoj začal už před nějakou dobou, a i když jsme dosud neobdrželi žádné oficiální zprávy o obsazení, v roli samotného Maxe si lze těžko představit někoho jiného než McCaffreyho. Nicméně nelze říct, v jaké fázi tvorby remaku prvních dvou dílů série Max Payne mělo nebo teprve má dojít na nahrávání hlasů. K tomu se ale pochopitelně ještě nikdo formálně nevyjádřil. Z Remedy i Rockstaru jsou aktuálně slyšet jen vyjádření soustrasti a nám nezbývá, než následovat jejich příkladu.