Vydání vylepšené verze prvního dílu kultovní série Quake pro PC i konzole, na nějž došlo během QuakeConu v roce 2021, bylo rozhodně úspěchem. Zcela nová epizoda od tvůrců novějších dílů ságy Wolfenstein ze studia MachineGames, lepší grafika, obnova původního soundtracku, hladce fungující multiplayer, postupné vydávání vybraných populárních modifikací oficiální cestou... vylepšený Quake byl zkrátka a dobře splněným snem mnoha fanoušků a veteránů. Proto mnozí přirozeně vyhlíželi QuakeCon 2022 v naději, že se podobného přístupu dočká také Quake 2 z roku 1997. To se ale nestalo.

Jak se ale zdá, letošní ročník tradiční akce nejen pro fanoušky série Quake by to mohl napravit. Jihokorejská ratingová agentura, která svým ratingem předčasně vykecala už existenci vylepšené verze prvního dílu, totiž nově udělila věkové hodnocení titulu s názvem Quake 2 Remastered. Stačí se podívat na web agentury, na nějž upozornil například server Gematsu.

Jako obvykle je možné, že jde jen o chybu, takže pro tuto chvíli doporučujeme brát celou věc s určitou rezervou, ale aktuálně není moc důvodů k pochybnostem. Jestliže se tedy vylepšený Quake 2 blíží, nabízí se hned několik otázek. Můžeme se třeba ptát, kdy bude oznámen a kdy vyjde. Nejpravděpodobnější je určitě odhalení a zároveň vydání během letošního QuakeConu, který startuje 10. srpna/augusta 2023. Sice nemůžeme zcela vyloučit přítomnost hry na jiné akci, ale jen těžko si lze v případě titulu, jenž využívá značku Quake, představit vhodnější příležitost pro oficiální oznámení a uvedení na trh než akci nazvanou QuakeCon. Zvlášť po předloňských zkušenostech s přístupem k vylepšené verzi prvního dílu.

Na místě je také otázka, kdo může Quake 2 Remastered vyvíjet. Původní Quake společně oprášila studia id Software a MachineGames, která spadají pod Bethesdu Softworks, velkou část práce na celém projektu ale odvedli experti na vylepšování starých her ze studia Nightdive. Ti mají také na svědomí engine KEX, do něhož byl celý Quake i se všemi expanzemi převeden. O vydání se pak samozřejmě postarala Bethesda, a to ještě předtím, než se mohla naplno projevit akvizice mateřské společnosti ZeniMax Microsoftem.

Proto není nejdůležitější otázkou ani tak KDY nebo KDO, ale KDE. Microsoft aktuálně nedovoluje Bethesdě vydávat nové produkty kdekoliv mimo PC, Xbox a mobilní telefony, takže bude lepší se připravit na možnost, že majitelé PlayStationu 5 a Switche vylepšený Quake 2 nedostanou. Třeba se stane zázrak a v Microsoftu si někdo konečně vzpomene, jak se Bethesda dlouhé roky snažila přistupovat ke všem platformám na trhu stejným způsobem. Minimálně fanoušci série Quake, kterým pod televizí svítí PS5, ale mají důvod k nervozitě.

Koneckonců téměř všechny kauzy ohledně exkluzivit se v posledních letech a měsících točily okolo aktivit Microsoftu a Sony, potažmo okolo sporů a konkurence obou korporací. Věříme ale, že v tomto případě by mohli v Microsoftu přivřít oko a nechat Bethesdu vydat Quake 2 Remastered všude, kde to bude možné, aby měla společnost do budoucna lepší pozici při jakékoliv obhajobě přístupu ke konkurenčnímu boji.

V každém případě doufáme, že jestli je Quake 2 Remastered skutečností, dočkáme se opět návratu originálního soundtracku. Ten má na skvělém herním zážitku z klasiky od id Software lví podíl, ale jestliže si původní hru nyní koupíte na Steamu nebo GOG.com, hudbu byste v ní převážně z technických důvodů hledali marně (i když samozřejmě není tak těžké ji vrátit na své místo). Quake 2 bez hudebního doprovodu, jehož autorem je umělec s přezdívkou Sonic Mayhem, prostě není to pravé. Jen si tu nádheru poslechněte o něco výše.

Na závěr připomínáme, že vylepšený Quake 2 už svým způsobem existuje. Máme na mysli projekt Quake 2 RTX, který vyšel v roce 2019 zásluhou společnosti Nvidia. Tvůrci z Lightspeed Studios ale pouze vzali původní hru a tu poté zkrášlili (nebo zošklivili, záleží na úhlu pohledu) různými vlivy ray tracingu. Proto byste jej na konzolích hledali marně a i na PC vyžaduje grafickou kartu s podporou ray tracingu. Lze tedy předpokládat, že Quake 2 Remastered půjde v mnoha ohledech jiným směrem. Nicméně pokud nechcete čekat, můžete si Quake 2 RTX stáhnout ve formě samostatného instalátoru z webu Nvidie a najdete ho také na Steamu a GOG.com. Ale pozor, možnost zahrát si s ray tracingem všechny herní úrovně vyžaduje vlastnictví původní hry.