Monsieur, znamená to, že je Overwatch zpět?“ Tak zněla slova ke konci CGI traileru, který před téměř třemi lety oznamoval pokračování kompetitivní střílečky Overwatch. Tehdy jsme ještě nevěděli, že to také budou poslední slova a o hře se ve velkém na nějakou dobu přestane mluvit. Po poněkud temné etapě se ale Overwatch 2 probouzí opět k životu. Velkou roli v tom sehrála nedávná PvP beta (viz naše preview) a oznámení před dvěma dny, že hra v předběžné verzi vyjde už 4. října/októbra, a to zcela zdarma coby free-to-play titul.

Dnes došlo na další marketingový/oživovací milník v rámci tzv. Reveal Eventu. A že o „reveal“ opravdu šlo. Protože pokud vás zajímá jak a jestli se vývojáři poučili ze selhání v případě prvního dílu, pak by vás měly následující informace zajímat.

OBSAH ROZDĚLENÝ NA SEZÓNY

Začněme asi tím nejpodstatnějším. Vývojáři se už nyní dušují a slibují, že Overwatch 2 nabídne stabilní a konzistentní přísun nového obsahu. Odhaleny nám byly plány pro nadcházející měsíce po vydání hry.

Hned v den jejího spuštění (tedy 4. října/októbra) dojde na takzvanou Season 1. Ta nabídne 3 nové postavy (víme o Soujurn z první bety, nově odhalené Junker Queen a zatím stále neznámem supportovi), 6 nových map (New York, Rome, Toronto, Monte Carlo, Rio a Portugal), 30 nových skinů, Battle Pass, Mythic Skin a nový herní mód (Push).

6. prosince/decembra pak dojde na Season 2, kde nás čeká nový hrdina (tank), nová mapa, dalších 30 nových skinů, další Battle Pass a další Mythic Skin.

A s dalšími sezónami se můžeme těšit opět na další hrdiny, mapy, skiny, Battle Passy, módy a podobně. V roce 2023 následně vyjde PvE režim, takže toho se v den vydání hry nedočkáme.

Vývojáři se nicméně se vším tímto zavázali k tomu, že nás nová sezóna, a tudíž nálož nového obsahu, má čekat každých 9 týdnů. Z toho se dá odečíst, že Season 3 začne 7. února/februára 2023 a tak podobně. Krom toho bychom se nových hrdinů měli dočkat každou druhou sezónu.

BATTLE PASS, MYTHIC SKIN A DALŠÍ MOŽNOSTI

Spolu s příslibem konstantních aktualizací také došlo na podrobnější informace ohledně kosmetických předmětů. Overwatch je samozřejmě hra, která – obzvlášť teď, když bude přecházet na free-to-play model – potřebuje vydělávat. Docílit toho může jenom pomocí kosmetických předmětů, takže vývojáři samozřejmě rozšiřují všechny možnosti.

Nejdůležitější změnou ze všech je údajné kompletní zahození loot boxů. Systém loot boxů má být nahrazen dvěma dalšími – Battle Passem a in-game obchodem.

Konkrétní detaily nám ale vyloženě představeny nebyly. Z Battle Passu jsme viděli jenom matný úryvek a tím to vlastně končilo. Vydedukovat můžeme to, že bude Battle Pass nabízet 100 úrovní odměn dnes už standardně rozdělených do těch zdarma pro všechny a těch pro hráče, kteří si Battle Pass koupí. Nabízet přitom bude klasicky všechno, co bychom čekali běžně od loot boxů v aktuální verzi hry. Skiny, ikonky, emoty a také několik novinek, jako jsou třeba bannery a charmy na zbraně.

Bohužel jsme se nedozvěděli, jak to bude přesně s cenami. Ve hře bude figurovat virtuální prémiová měna, ale kolik bude stát – a tudíž kolik bude stát Battle Pass – případně jestli se vám jeho dokončením vrátí investice, to je zatím otázkou. Stejně tak nevíme, co bude ten zmíněný in-game obchod nabízet. Ale kromě virtuální měny tu je jeden kandidát: Mythic Skiny.

Společně se vším totiž byla oznámena zcela nová úroveň skinů. Má jít o velmi speciální skiny nad těmi legendárními a jak dokazuje obrázek výše, vydávány budou zjevně v relativně pomalém tempu každou sezónu. Vadit by to ale nemělo, protože se budou odlišovat například svou upravitelností. Lehce nám byly ukázány jenom návrhy pro Mythic Skin Genjiho, kterého se nejspíš dočkáme s vydáním hry, viz obrázek níže.

V rámci tohoto všeho také Blizzard láká na Overwatch 2: Watchpoint Pack. Balíček za 40€, který obsahuje dva legendární skiny, Battle Pass pro první sezónu a 2000 zmiňované virtuální měny. Oficiální PlayStation blog ale ve svém výčtu informací ohledně toho balíčku zmiňoval jednu potenciálně znepokoující zprávu, pokud je pravdivá a nešlo jen o omyl, protože tato informace jinak všude jinde chybí. A to konkrétně to, že by měl Battle Pass nabídnout „předběžný přístup k novým hrdinům“. Je tu tedy možnost, že budou noví hrdinové placení nebo budou dostupní dříve pro ty, co do hry investují peníze? Kdo ví.

A poslední zpráva ohledně kosmetických věcí – Overwatch 2 bude plně podporovat cross-progression. Pokud jste tak první díl hráli například na konzoli a chcete přeskočit na počítač, nebo obráceně, případně neustále přecházet z jedné platformy k druhé, neměli byste mít žádný problém a všude byste měli mít všechno.

DRUHÁ BETA, DRUHÝ NOVÝ HRDINA, DRUHÁ VERZE KOMPETITIVNÍCH ZÁPASŮ

K oznámení druhého betatestu došlo už před několika dny, ale nyní máme všechny potřebné informace včetně možnosti se do bety zaregistrovat. A ano, musíte se do ní zaregistrovat i v případě, že jsme měli přístup do první bety.

Druhá beta každopádně proběhne ještě tento měsíc, konkrétně 28., a to nově nejen na PC, ale také konzolích s podporou cross-playe. Pokud se ale do bety nedostanete, tak nezoufejte. Vývojáři mají v plánu postupně zvát další vlny lidí. Ale samozřejmě výše zmíněný placený balíček Watchpoint přístup do bety garantuje. Jak taky jinak.

Součástí druhé bety každopádně s jistotou bude obsah nejen bety první, ale nově bude k dispozici také Junker Queen.

Jde konkrétně o tanka, který je uzpůsobený hlavně k agresivnímu hraní. Což dokazuje například vrhací kudla, díky které si můžete přitáhnout nepřítele k sobě a následně ho odstřelit brokovnicí, nebo ultimátní schopnost Rampage, díky níž se Junker Queen dostane mezi skupinu nepřátel a všem dává statusový efekt „Wound“, což by mělo zamezit tomu, aby se zasažení nepřátelé dokázali uzdravit (v podstatě další anti-nade jako má Ana).

Jistou změnou by také měly projít kompetitivní zápasy. Místo jednoho čísla, které se bude po každém zápase měnit, bude nyní každý hráč ohodnocen tzv. Skill Ratingem. Každých sedm výher se tento rating aktualizuje a zařazeni budete do jednoho takového skill ratingu, který v sobě bude obsahovat pět pod-skill ratingů.

A to je vlastně k těm nejdůležitějším informacím všechno. Co si tedy o Overwatch 2 myslíte?