Když jsme se na konci minulého roku dočkali prvního plnohodnotného traileru lákajícího na akční adventuru Star Wars Jedi: Survivor, ukázalo se, že tentokrát se v roli Jedie Cala Kestise postavíme hned několika typům droidích nepřátel. V traileru jsme konkrétně mohli vidět klasické bitevní droidy B1 Obchodní federace, jež známe hlavně díky filmovým prequelům, droidy BX s meči, kteří se představili v animovaném seriálu Star Wars: Klonové války, nebo masivní DT strážní droidy. Ti jsou inspirováni Dark Troopery z nekanonické Legends kontinuity, třeba z prastaré střílečky Star Wars: Dark Forces, a v rámci Star Wars kánonu se řádně představili v animovaném seriálu Star Wars: Povstalci.

V průběhu minulého roku jsme se navíc formou odhalení figurek od společnosti Hasbro dozvěděli, že z prvního dílu, tedy ze hry Star Wars Jedi: Fallen Order, se vrací bezpečnostní droidi KX, pro změnu známí díky droidovi K-2SO z filmu Rogue One: Star Wars Story. Jen si tentokrát nebudou libovat v útoku, při němž chytí Cala pod krkem a třísknou s ním o zem, ale půjdou proti nám s omračujícími holemi, jež používají i imperiální Scout Troopeři.

Figurky pak odhalily nejen evoluci KX droidů a skutečnost, že Scout Troopeři budou tentokrát vybaveni i štíty, ale také přítomnost droidích Magna strážců s označením IG-100, kteří jsou často spojováni s postavou separatistického generála Grievouse. Nově však server IGN přišel s článkem, který odhaluje, že těch droidích nepřátel bude ještě o něco více.

Pokud jste se podívali na nedávno vydané záběry z hraní, o jejichž zveřejnění se taktéž postarala redakce IGN, nejspíš jste si všimli droidů B2 alias super battle droidů. Ty jsme poprvé viděli ve filmu Star Wars: Klony útočí, ale mají toho dost za sebou i v rámci herního světa. Koneckonců nám zatápěli třeba při hraní střílečky Star Wars: Republic Commando, dobře známí ale musí být i veteránům série Star Wars: Battlefront, a to nejen díky replice „watch those wrist rockets“. IGN přitom v novém článku i v doprovodném videu potvrzuje, že na rakety dojde i tentokrát, zatímco Magna strážce popisuje jako dost odolné nepřátele. Zřejmě tedy půjde o ekvivalent imperiálních Purge Trooperů z prvního dílu.

Asi nejzajímavější je ale odhalení, že Star Wars Jedi: Survivor nabídne i separatistické Droideky. Tedy ikonické droidy, kteří jsou vybavení vlastním štítem a kteří se rádi stočí do klubka, aby mohli rychle dojet na určité místo. V rozhovoru pro IGN pak ředitel designu Jason de Heras ze studia Respawn Entertainment prohlásil, že Droideky se budou ve hře chovat způsobem, jaký mohou fanoušci očekávat po zhlédnutí filmových prequelů nebo animovaných seriálů.

Zatím samozřejmě není zcela jasné, za jakých okolností se vlastně Cal Kestis s těmito droidy na dosud neviděné planetě jménem Koboh setká. Survivor se koneckonců odehrává v době tvrdého imperiálního útlaku, konkrétně zhruba 10 let po konci Klonových válek, v nichž byli droidi B1, B2 a BX, stejně jako Droideky a IG-100 Magna strážci, v aktivní službě a v řadách separatistických armád. Bližší podrobnosti se tak nejspíš dozvíme až 28. dubna/apríla 2023, kdy Star Wars Jedi: Survivor vychází ve verzi pro PC, PlayStation 5 a Xbox Series X|S.