Radost z plnohodnotného odhalení akční adventury Star Wars Jedi: Survivor od EA a Studia Respawn Entertainment, na nějž mělo dojít během letošních The Game Awards sice poněkud zkomplikoval předčasný únik prvních detailů a materiálů na Steamu, ale nyní se můžeme konečně podívat i na první gameplay trailer, který potvrzuje to, co jsme už tušili - Survivor je víc než co jiného poctivým pokračováním překvapivého hitu Star Wars Jedi: Fallen Order z roku 2019.

Každý, kdo hrál Fallen Order, se musí při sledování traileru cítit jako doma. Je zjevné, že povedený soubojový systém se vrací v plné parádě a vypadá to, že si ho budeme moci pořádně vyzkoušet při boji s celou řadou známých i nových nepřátel. Z dřívějška už díky představení akčních figurek od společnosti Hasbro víme o účasti klasických bitevních droidů Obchodní federace, nově můžeme vidět třeba BX droidy, kteří jsou známí díky animovanému seriálu Star Wars: klonové války, nebo tropickou variantu chlupaté wampy, s níž jsme se setkali na sněžné planetě Hoth ve filmu Star Wars: Impérium vrací úder.

Mnohé fanoušky jistě zaujmou také nepřátelé, kteří připomínají Dark Troopery z nekanonické Legends kontinuity, zejména z klasické střílečky Star Wars: Dark Forces. V traileru se ale objevují i zcela noví protivníci a tvorové. A jak se zdá, na některých z nich budeme moci i jezdit, zatímco budeme z jejich hřbetu kosit nepřátele světelným mečem. Ten je nyní možné upravit do podoby, jež připomíná světelný meč Kyla Rena z filmových sequelů nebo meč, který našel Ezra Bridger během finále druhé sezóny animovaného seriálu Star Wars: Povstalci.

U zmínek dalších Star Wars projektů ještě zůstaneme. Z příběhu toho trailer příliš neodhalil, podle všeho se ale bude minimálně zčásti točit okolo jakéhosi přeživšího, kterého zradili Jediové. A tento přeživší či někdo, kdo je mu dost podobný, nosí v jednom záběru videa oděv, jenž nápadně připomíná styl rytířů Jedi v období vrcholné Republiky, které známe hlavně z knih a komiksů vydaných v posledních letech a které se v budoucnu ukáže i ve hrách zásluhou projektu Star Wars Eclipse od studia Quantic Dream či v seriálech jako The Acolyte.

Jak se tedy zdá, v Respawnu tentokrát čerpali opravdu z celého Star Wars univerza, zároveň si ale ponechali řadu vlastních prvků, jak dokazuje o něco starší hlavní hrdina Cal Kestis, oblíbený droid BD-1 nebo Cere Junda, která zjevně během 5 let od událostí Star Wars Jedi: Fallen Order prošla minimálně výraznou vizuální proměnou.

Podle úniku na Steamu jsme se měli hry Star Wars Jedi: Survivor dočkat 16. března 2023. Nakonec si ale budeme muset počkat o den déle, protože finální datum vydání je 17. března/marca 2023. Ten den nový příběh Jedie Cala Kestise a posádky lodi Stinger Mantis dorazí na PC, PS5 a Xbox Series X|S. Informace o předobjednávkovém bonusu, Deluxe edici či HW nárocích jsou však prozatím stále platné. Připomínáme také, že 7. 3. se na zahraničním trhu objeví kniha pro dospělé s názvem Star Wars Jedi: Battle Scars, jež nabídne příběh zasazený do doby mezi oběma Star Wars hrami od Respawnu.