Krátce po nedávném oficiálním odhalení akční adventury Star Wars Jedi: Survivor od EA a studia Respawn Entertainment přispěchala společnost Hasbro s oznámením prvních akčních figurek, které nám nabídly pohled na některé z nepřátel, s nimiž se v novém příběhu Jedie Cala Kestise a posádky lodi Stinger Mantis střetneme. A protože merchandise je skutečným vládcem a hybatelem světa Star Wars, v rámci Comic-Conu v San Diegu tu nyní máme něco podobného.

Hasbro na Comic-Conu představilo další figurky, mezi nimiž najdeme i samotného Cala Kestise. Jeho figurka nám tak nabízí první pořádný pohled na jeho aktuální podobu, která zahrnuje strniště, kratší účes a trochu jiné výchozí oblečení. A protože Cal neudělá ani krok bez svého věrného droida, přirozeně nesmí chybět ani BD-1. Za pozornost by mohl stát také blaster v pouzdře na Calově boku. Že bychom tentokrát mohli kombinovat boj se světelným mečem s klasickými palnými zbraněmi a přiblížit se tak klasikám Star Wars Jedi Knight: Jedi Outcast a Jedi Academy, případně jejich předchůdci Star Wars Jedi Knight: Dark Forces 2? Zatím to tak rozhodně vypadá.

Figurka Cala Kestise každopádně spadá do kolekce The Vintage Collection, která má evokovat modely z dřívějších dob, pak tu ale máme ještě o poznání modernější a detailnější The Black Series. Ta kromě KX Security Droida, jehož Vintage Collection verzi jsme viděli už před několika měsíci, zahrnuje starého dobrého bitevního droida B1. Fanoušci filmových preqelů a animovaného seriálu Star Wars: Klonové války tak mohou slavit, protože figurka naznačuje, že se v novince od Respawnu postavíme i ikonickým droidům Obchodní federace, s nimiž jsme se setkali už ve filmu Star Wars: Skrytá hrozba z roku 1999.

Nutno podotknout, že nikde není výslovně řečeno, že droidi B1 budou ve hře nepřátelští, ale určitě by to dávalo smysl. Jsou případy, kdy se tito ukňouraní hubeňouři ocitnou na druhé straně, stačí si vzpomenout na animovaný seriál LEGO Star Wars: Dobrodružství Freemakerů, v němž figuruje veskrze přátelský R0-GR alias Roger, případně na modifikovaného droida jménem Mister Bones z knižní trilogie Aftermath, jehož dokonce najdeme v LEGO Star Wars: The Skywalker Saga. Povětšinou jsou ale bitevní droidi Obchodní federace vnímáni jako nepřátelé, a to bez ohledu na to, v jaké éře se zrovna ocitnou.

I když jejich výroba po konci Klonových válek oficiálně skončila, tu a tam se objeví i v příbězích z doby po pádu Impéria, tedy po konci původní filmové trilogie. Proto nejspíš nepřekvapí, že se s nimi setkáme i ve Star Wars Jedi: Survivor, hře zasazené do doby 9 let před událostmi filmu Star Wars: Nová naděje z roku 1977 a zároveň 5 let po prvním díle s názvem Star Wars Jedi: Fallen Order. V této éře jsou samozřejmě nejčastějšími nepřáteli stormtroopeři a další jednotky Impéria, protože to je zrovna na svém vrcholu, ale jak se zdá, v roli Cala Kestise budeme mít možnost prosekat se světelným mečem i řadami tradičních bitevních droidů.

Pokud by vás ale napadlo, že termín vydání nově odhalených figurek může něco napovědět o konkrétním datu vydání samotné hry, musíme vás zklamat. Zatímco KX Security Droid a B1 Battle Droid dorazí na zahraniční trh příští rok na jaře, figurku Cala Kestise si budeme moci zakoupit až v létě. Z toho se moc vyčíst nedá. Něco jiného může být databáze PSN, z níž se nově podařilo vydolovat termín konec února/februára nebo začátek března/marca 2023. Může jít ale pouze o provizorně nastavený údaj, nemluvě o všudypřítomném riziku odkladu. Oficiálně tedy stále platí, že Star Wars Jedi: Survivor vyjde někdy během roku 2023 ve verzi pro PC, PlayStation 5 a Xbox Series X|S.