Aktualizace: Bethesda v tom konečně udělala jasno. Disk s hrou Starfield bude součástí fyzické standardní edice ve verzi pro Xbox Series X/S. Naopak u fyzické PC verze bude pouze kód.

PŮVODNÍ ZPRÁVA

Bethesda Softworks je jedním z opravdu malého množství větších vydavatelů, kteří se ještě obtěžují s krabicovými verzemi PC her. Dokonce ani po odkoupení společnosti Microsoftem Bethesda tento příjemný zvyk nezrušila, jak dokazuje nedávno vydaná upírská akce Redfall nebo nadcházející sci-fi RPG Starfield. Pokud si ale krabicovku koupíte, přirozeně v ní najdete jen aktivační klíč na Steam. A nyní se zdá, že minimálně v případě Starfieldu na tom budou stejně i krabicové verze pro Xbox Series X|S.

Leccos naznačila už skutečnost, že ve sběratelské edici Starfieldu s názvem Constellation Edition najdete místo herního disku štítek s vyrytým klíčem. A včera twitterový účet podpory Bethesdy v odpovědi na dotaz jednoho z hráčů uvedl, že všechny fyzické edice hry obsahují klíč pro zvolenou platformu. Není v nich tedy žádný disk.

Nutno podotknout, že tweet byl záhy smazán, na internetu se ale nic neutají, a tak tu máme třeba screenshot, na který upozornil britský Eurogamer. Můžeme se sice ptát, zda jde o legitimní twitterový účet zákaznické podpory Bethesdy, zda autor tweetu neměl na mysli jen PC a proč byla zpráva smazána. Název účtu ale rozhodně vypadá korektně, možnost, že se vše týká jen krabicovek pro PC, vylučují slova o zvolené platformě, a odstranění tweetu nejspíš souvisí jednoduše s tím, že tu někdo prozradil něco, na co ještě nebyl vhodný čas.

Část fanoušků a většina příznivců fyzických médií a myšlenky vlastnictví či archivace videoher přirozeně tuto novinku nesnáší příliš dobře. Stejně přirozeně tu ale máme názory, že na disku v krabičce nezáleží, když je v dnešní době téměř vždy třeba stáhnout po vložení disku do mechaniky konzole nějaká další data, abyste vůbec mohli hrát. V aktuálních HW nárocích PC verze navíc najdeme požadavek na 125 GB volného místa na SSD, takže lze předpokládat, že ani na Xboxu nebude Starfield žádný drobeček, který by se bez problémů vešel na fyzické médium.

Ačkoliv je prozatím třeba brát vše s určitou rezervou, majitelé Xboxu Series X nebo Xboxu Series S, kteří plánují koupi krabicové verze Starfieldu, by se v každém případě měli připravit na to, že v krabičce žádný disk nenajdou. Tímto je tedy oficiálně vítáme do světa PC hráčů. S tím rozdílem, že na PC už kromě Bethesdy a EA na nějaké pravidelnější vydávání krabicovek všichni velcí vydavatelé zvysoka kašlou. A jak se zdá, možná právě zažíváme úsvit věku, v němž začnou napříč platformami kašlat i na fyzická média jako taková.