Několik měsíců se hojně mluví o zdražení her. V našich končinách docházelo již dříve ke zdražení s ohledem na kurz koruny vůči euru, ale ve Spojených státech je u nových titulů standardem 59,99 dolarů. Tato cenovka se na tamním trhu drží od roku 2006, na což představitelé jednotlivých společností poukazují a někteří si za argument berou cenu lístku do kina, která od té doby vzrostla o 39 procent.

V posledních době můžeme pozorovat zdražení o 10 dolarů, respektive euro. U nás ceny postupně rostou z 1599 Kč, přes 1799 Kč na 2119 Kč, což je dle všeho nový standard pro velké exkluzivity od Sony. Za tuto cenovku se prodává na českém PS Store remake Demon’s Souls pro PlayStation 5.

70 euro nalepila na next-gen verze NBA 2K21 firma Take-Two, která se před akcionáři vyjádřila k dalšímu zdražení, stejně jako Electronic Arts.

Začneme druhou jmenovanou. Blake Jorgensen, finanční ředitel EA, se před investory vyjádřil tak, že je předčasné mluvit o zdražení her. Současně poznamenal jednu důležitou věc. Podle EA roste velikost obsahu her a poskytují rozsáhlejší zážitky, což s sebou nese i vyšší investice do vývoje. V současné době se ale soustředí na vývoj, posun technologií a až později budou řešit cenu, za kterou budou hry prodávat.

V EA pracují nejméně na šesti hrách pro novou generaci PlayStationu a Xboxu. Generální ředitel Andrew Wilson před investory zmínil nový Battlefield od DICE a závody Need for Speed od Criterion Games. O tom jsme detailněji informovali zde.

Strauss Zelnick, generální ředitel Take-Two, už dávno ví, že jejich hry mají vyšší hodnotu, než za kolik je prodávají. Podle slov Zelnicka přináší nejkvalitnější herní zážitky a také dodatečný obsah zdarma, což zvyšuje hodnotu daných titulů. To je ostatně i obhajoba mikrotransakcí ve hrách jako je Grand Theft Auto V.

Došlo také na free-to-play, například Call of Duty: Warzone od Activisionu. Prezident Take-Two zdůraznil, že něco takového už mají a připomenul bezplatný obsah do GTA Online a Red Dead Online. Příští rok se GTA Online stane samostatnou hrou pro PS5 po dobu třech měsíců bude zdarma. V Take-Two ale upřednostňují free-to-play prvky jako součást placené hry - jako GTA Online v GTA V a Red Dead Online v Red Dead Redemption 2.