První skutečný gameplay trailer očekávaného Stalkera 2, který nově dostal podtitul Heart of Chernobyl, patřil nepochybně mezi to nejpůsobivější, co jsme v rámci letošní výstavy E3 viděli. Vývojáři ze studia GSC Game World proto v rámci E3 vydali také vývojářský deník, který trailer rozebírá a upozorňuje na některé informace a detaily, které mohly divákům uniknout.

Přečtěte si také: S.T.A.L.K.E.R. 2 se po vydání dočká dvou příběhových expanzí, počítá se i s multiplayerem

Zajímavé kupříkladu je, že trailer odhalil jednu ze zbrusu nových frakcí, které ve hře S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl obývají Zónu, avšak tvůrci nechávají na hráčích, aby odhalili vše, co v rámci traileru odhalit lze. V případě scény z bažin už jsou ale konkrétnější. Ano, opravdu se jedná o tu samou lokaci, jakou jsme mohli navštívit už ve S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky, přičemž detektor, který zde hlavní hrdina Skif používá, je novinka. Nese název Gilka, což v ukrajinštině znamená větev, a s jeho pomocí lze najít třeba artefakt zvaný Jelly, který posiluje výdrž.

Záhadný tancující muž je jednou z mnoha nových postav a jeho sídlo se nachází v lokaci známé jako Chernobyl-2. Jedná se o městečko nedaleko Pripjati a vůbec poprvé jsme ho mohli vidět ve starším teaseru vytvořeném v herním enginu Unreal.

Ohniště, u kterého napříč celým trailerem sedí a povídají stalkeři, se ve skutečnosti nachází ve vesnici nováčků, tedy ve vůbec první lokaci na kraji oblasti Kordon, kam hráči zavítají v původní hře s podtitulem Shadow of Chernobyl. Také máme potvrzeno, že silná zbraň, kterou lze vidět v deštivé pasáži u radaru Duga, je nová podoba Gaussovy pušky. Tu můžeme znát už z předešlých her série.

Bohužel stále nevíme, kdo je ten vlasatý stalker, který se v traileru tak rozčiluje na střeše. Na jeho příkladu však tvůrci v novém videu ukázali proces motion capture a vytváření animací obličeje. Jako zajímavost pak vývojáři uvedli, že stalker, který se s námi loučí v samém závěru traileru, není nikdo jiný než Sergiy Grygorovich, jeden z hlavních tvůrců série S.T.A.L.K.E.R., jenž je zároveň považován tak trochu za jejího otce.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl vychází 28. dubna/apríla 2022 ve verzi pro PC (Steam, Epic Games Store) a Xbox Series X|S.