Už je to rok od vydání vesmírného RPG Starfield od Bethesdy Game Studios, a pokud se hře stále věnujete, nepochybně vyhlížíte první placené příběhové rozšíření s názvem Shattered Space. Na chystanou expanzi se mohli blíže podívat návštěvníci letošního Gamescomu zásluhou prezentace za zavřenými dveřmi a nyní se dočkali i obyčejní smrtelníci, kteří se potili raději v pohodlí domova než na německé herní výstavě. Máme tu totiž téměř desetiminutové Deep Dive video.

Vývojáři z Bethesdy Game Studios z velké části řeší informace, které jsme si odnesli z Gamescomu, přihodili ale také slušné množství záběrů z hraní. Ty nabízejí poměrně detailní pohled na ručně vytvořenou planetu Va’ruun’kai, domov záhadné frakce House Va‘Ruun, a hlavní město Dazra. V důsledku děsivé kosmické hrozby, která zničila velkou část města, je planeta na pokraji chaosu a obyvatelé stále hledají své milované a snaží se dát své životy zase do pořádku.

Jelikož je frakce House Va‘Ruun i samotná planeta Va’ruun’kai dost izolovaná a odříznutá od zbytku Settled Systems, hráči se po příletu nesetkají s kdovíjak velkou porcí důvěry. Někteří ale vidí příchod vaší postavy jako boží zásah, což vám očividně umožní zasáhnout do zdejšího konfliktu několika menších domů a nakonec rozhodnout o osudu celé frakce. Také ale dostanete možnost blíže poznat House Va‘Ruun i celou planetu a odhalit podstatu oné kosmické hrozby, stejně jako osud lidí, kteří kvůli ní zmizeli.

Podle vývojářů vás na Va’ruun’kai nebude nic držet, ale zároveň platí, že při sledování příběhu a řešení nových questů nebudete mít důvod planetu opouštět. Vše má být zkrátka soběstačné. Záběry z hraní pak slibují více hororový zážitek, gravitační anomálie, interdimenzionální nepřátele, nové typy granátů a další prvky, které byste při hraní základní hry hledali marně. Očekávat máme také chaotičtější a agresivnější souboje, v jejichž průběhu se mohou více hodit zbraně pro boj zblízka.

Pokud jste si koupili Starfield v Premium edici, dostanete přístup k expanzi Shattered Space zdarma. Ovšem DLC bude možné koupit i samostatně za 29,99 eur. Taková cena je alespoň nyní k vidění na Steamu, kde je už nyní k dispozici možnost předobjednávky. Produktová stránka DLC obsahuje také nové screenshoty a v knihovně můžete už nyní omrknout 12 nových achievementů. Ty souvisejí s questy, objevováním lokací, výrobou nových typů granátů zvaných Vortex Grenades a bojem s už zmíněnými interdimenzionálními protivníky. Ti se soudě dle jednoho z achievementů nazývají jednoduše Vortex Horrors, další ale poukazuje na přítomnost nepřátel nazvaných Redeemed.

Starfield: Shattered Space vyjde 30. září/septembra 2024 ve verzi pro PC (Steam, Microsoft Store) a Xbox Series X|S.