Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

Máme za sebou velmi zajímavý den. Čtvrtek, 14. 9. 2023, přinesl spoustu zajímavých novinek, včetně prezentace State of Play od Sony, Nintendo Directu plného Maria a CD Projektu RED se zaměřením na Cyberpunk 2077: Phantom Liberty. A i když jsem toho měl plné brejle, nemohl jsem vás ochudit o pravidelné Stručně. Tak pojďme na něj. Ale vážně se nezapomeňte podívat na souhrny z jednotlivých akcí.

- 20. 9. v 17:00 vyjdou recenze na Cyberpunk 2077: Phantom Liberty. Novináři už mají příběhové rozšíření společně s aktualizací 2.0 k dispozici.

- Pro chytré telefony s operačními systémy Android a iOS bylo včera celosvětově spuštěno Monster Hunter Now. Lov monster je ve stylu Pokémon Go a vyzkoušet si ho může každý, hra je zdarma.

- Bethesda zveřejnila záznam hodinového koncertu hudby ze Starfieldu. Soundtrack zahrál Londýnský symfonický orchestr. Hudbu složil známý Inon Zur, izraelsko-americký skladatel, jehož předchozí práce zahrnují soundtracky ke hrám Fallout Tactics, 3, New Vegas, 4 a 76, Dragon Age: Prameny, Prince of Persia (2008) nebo Crysis.

- Pokud nemáte ještě dost RPG her, tak letos vyjde Warhammer 40,000: Rogue Trader. První klasické RPG zasazené do tohoto fantasy světa má stanovené datum vydání. Vyjde 7. 12. letošního roku nejen na PC (přes Steam a GOG), ale rovnou i na PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

- Sony aktualizovala nejen PlayStation 5, ale také PlayStation 4. Aktualizace zavádí možnost přihlásit se ke konzoli PS4 bez hesla pomocí aplikace PlayStation App. Na mobilu stačí naskenovat QR kód a přihlásit se stejně jako v případě PS5.

- Vyšly také open-world závody The Crew Motorfest pro PC a poslední dvě generace konzolí PlayStation a Xbox. Ubisoft do 17. 9. na všech platformách nabízí bezplatnou zkušební verzi, hrát je možné 5 hodin.

- Bohemia Interactive zkrášluje ostrov Everon v Armě Reforger. Nová aktualizace 0.9.9.97 přidává mořské vlny, objekty spojené s rekreací, plakáty, nástěnky nebo 13 navzájem propojených turistických tras s příslušnými značkami nebo mapami. Nechybí ani nová elektrárna a adekvátně reagující hmyz a ptactvo.

- Epic Games má nového kreativního ředitele. Po odchodu Donalda Mustarda, jenž byl jednou z hnacích sil úspěchu Fortnite a ve společnosti strávil téměř 25 let, nastoupil Charlie Wen. Dříve byl šéfem vizuálního vývoje ve studiu Santa Monica (God of War), spoluzakladatelem a vedoucím vizuálního vývoje v Marvel Studios a vedl filmové oddělení Riot Games.

- Ubisoft zavírá své londýnské studio určené pro vývoj mobilních her. Studio Future Games of London, které bylo založeno v roce 2009, v roce 2013 ho koupil Ubisoft a na začátku letošního roku přejmenoval na Ubisoft London, vytvořilo sérii Hungry Shark. Ta dosáhla celkem více než miliardy stažení, ale v posledních letech se do vývoje více zapojovalo studio Ubisoft Barcelona Mobile. Právě to převezme povinnosti. Dopad to bude mít na 54 zaměstnanců.

- Do knihovny na Epic Games Store si můžete přidat 911 Operator. Simulaci záchranné služby od 21. 9. nahradí Out of Line a The Forest Quartet.

- Ještě k Armě tady máme menší zajímavost od našeho Martina Cvrčka: