Starfield, dlouho očekávané vesmírné RPG od Bethesdy Game Studios, je už skoro na světě, takže tvůrci mohou pomalu, ale jistě začít mluvit o dalším projektu studia, jež má na svědomí také fantasy ságu The Elder Scrolls a většinu novějších Falloutů - The Elder Scrolls VI. Pete Hines, který stojí v čele vydavatele Bethesda Softworks, se tak o šestém díle The Elder Scrolls, který byl formálně oznámen už v létě roku 2018, trochu rozpovídal v rozhovoru pro španělský server Vandal.

Podle Hinese už The Elder Scrolls VI není ve fázi předprodukce. To znamená, že začal plnohodnotný vývoj, který má ale být stále v rané fázi. Z toho důvodu je třeba připravit se na to, že v dohledné době ještě o hře neuslyšíme. Dalším důvodem je samozřejmě fakt, že se vývojáři z Bethesdy Game Studios hodlají ještě chvíli soustředit hlavně na Starfield. Na cíl udělat ze Starfieldu co nejlepší titul se mělo zaměřit celé studio a jeho práce s vydáním základní hry pochopitelně nekončí.

V následujících měsících můžeme očekávat různé patche, stejně jako placený dodatečný obsah. S jistotou lze vyhlížet minimálně placenou příběhovou expanzi s názvem Shattered Space, k níž získají automaticky přístup ti, kteří si předobjednali nebo teprve zakoupí Premium nebo Constellation edici. A je dost nepravděpodobné, že zůstane jen u jednoho DLC.

Dříve nebo později by samozřejmě mělo dojít také na vydání oficiálních modovacích nástrojů. A kdo ví, třeba Bethesda znovu zkusí štěstí s Creation Clubem, systémem pro prodej prémiových addonů vytvořených samotnými vývojáři z Bethesdy Game Studios nebo externími tvůrci. Aktuálně Creation Club podporuje The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition a Fallout 4, i když ani v jednom případě nenabízí prakticky nic, co by hravě netrumfly bezplatné mody. Pokud pomineme výhody oficiální podpory typu lokalizace obsahu z Creation Clubu do více jazyků a zaručenou kompatibilitu s veškerým herním obsahem.

Mohl by to Starfield změnit? Těžko říct. Pokud se každopádně nemůžete dočkat, až dostanete možnost vydat se ke hvězdám, můžete si trochu zkrátit čekání novým videem, které kombinuje záběry ze hry s Children of the Sky, novou skladbou od známé skupiny Imagine Dragons.

Starfield vyjde 6. 9. 2023 ve verzi pro PC (Steam, Microsoft Store) a Xbox Series X|S. Základní edice hry bude také součástí Game Passu pro konzole i PC a majitelé Premium nebo Constellation edice budou moci začít hrát už tento pátek, tedy 1. 9. 2023. Naopak The Elder Scrolls VI zatím nemá stanovené ani přibližné datum vydání a v tuto chvíli není ani jasné, na jaké platformy může vyjít. Podle Phila Spencera z Microsoftu, který vlastní Bethesdu i mateřskou společnost ZeniMax Media, je ale pokračování fantasy série vzdálené minimálně 5 let.