Máme tady druhý den federálního soudu mezi americkou Federální obchodní komisí a Microsoftem a zatím se nezdá, že by měl přinést něco zvlášť objevného. Zprávy vycházející ze soudního zdroje naopak hovoří o tom, že je to pěkná nuda, která se nikam nehýbe. Přesto tu ale máme jednu zajímavost, která souvisí s dlouho očekávaným šestým dílem fantasy ságy The Elder Scrolls od Bethesdy Game Studios.

Není žádným tajemstvím, že The Elder Scrolls VI zatím existuje převážně jen na papíře. A to navzdory faktu, že k formálnímu oznámení hry došlo už v roce 2018. Bethesda Game Studios se zkrátka nyní zcela soustředí na sci-fi RPG Starfield a jakýkoliv jiný projekt studia bychom nejspíš našli jen v hlavě kreativního ředitele Todda Howarda. Řada příznivců výletů na Tamriel, které začaly už v roce 1994 s klasikou jménem The Elder Scrolls: Arena, tak nejspíš je připravená na to, že si ještě nějakou dobu počkáme. Ale teď se zdá, že to čekání bude přece jen delší, než si mnozí myslí.

Phil Spencer, šéf Xboxu a jedna z nejvýraznějších tváří Microsoftu, který vlastní společnost ZeniMax Media a spolu s ním i vydavatele Bethesdu Softworks, vývojářské studio Bethesda Game Studios a značku The Elder Scrolls, dostal během soudního líčení otázku spojenou s exkluzivitou her od Bethesdy. Spencer nepřekvapivě prohlásil, že aktuálně není v plánu vydání Starfieldu ve verzi pro PlayStation (přestože před akvizicí ZeniMaxu Microsoftem se s PS5 verzí samozřejmě počítalo). V případě her, jejichž vydání je ještě daleko, se ale prozatím nedá určit, kde mohou vyjít. To platí i o RPG The Elder Scrolls VI, jež podle šéfa Xboxu vyjde nejdříve za 5 let.

Správně, 5 let, slovy pět let. Tak dlouho máme podle Phila Spencera na šestý díl The Elder Scrolls čekat. Podle Spencera je dokonce vydání hry tak daleko, že zatím nelze říct ani to, na jaké platformy od Microsoftu může vyjít. Tedy zda kromě PC ještě zastihne Xbox Series X|S, či zda zamíří rovnou na další generaci konzolí.

Phil Spencer podle všeho u soudu prohlásil i to, že si nepamatuje, jestli někdy řekl, že The Elder Scrolls VI bude určitě exkluzivitou pro PC a Xbox. Přitom už v roce 2021 šéf marketingu Bethesdy Pete Hines uvedl, že majitelé PlayStationu 5 si nezahrají ani Starfield, ani šesté The Elder Scrolls.

Máme ale takový pocit, že v tuto chvíli je přece jen důležitější vidina toho minimálně pětiletého čekání než otázka platforem a exkluzivity. Litujeme hlavně Shirley Curry, populární babičku Skyrimu, která se má v The Elder Scrolls VI objevit jako NPC a která nedávno prohlásila, že chce skončit s dosud častým streamováním Skyrimu, protože už ji hra nebaví. Prý ji ale nebaví ani čekání na šestý díl série. Inu, v tom určitě není sama. Ale jak se zdá, nic jiného než čekání nám vážně nezbývá. Snad nám ho Starfield trochu zkrátí.