Problémy Ubisoftu neustávají. Naopak přibývají. Vedoucí francouzské divize musí řešit stávku stovek zaměstnanců. Více než 700 lidí vyšlo včera do ulic Francie v reakci na změnu podmínek práce na dálku.

V září Ubisoft oznámil zaměstnancům, že musejí alespoň tři dny v týdnu pracovat v kanceláři. Vývojářům a dalším pracujícím se ale nechce opustit své domovy. Dle všeho si zvykli na práci z domova, která má pro ně mnohé výhody. Může to být pohodlí, možnost hlídat děti, méně svazující pracovní doba…

Francouzský herní odborový svaz Syndicat des Travailleurs et Travailleuses se proti novým pravidlům Ubisoftu ohrazuje, informuje server Le Monde. Změny nebyly projednány se zaměstnanci a nebyly prezentovány žádné hmatatelné důvody k návrtu do kanceláří. Tvrdí, že pět let tento model efektivně fungoval a zaměstnanci změnili své pracovní i osobní návyky, které teď budou muset znovu přizpůsobit.

Stávka má probíhat tři dny. Ubisoft není jedinou firmou, co pomalu, ale jistě mění podmínky práce z domova. Ta se rozmohla v době celosvětové pandemie koronaviru.

Podobný počet lidí protestoval v Ubisoftu na začátku letošního roku, to bylo kvůli nízkým mzdám, když společnost v rámci iniciativy chtěla snížit náklady. Zaměstnanci naopak chtěli zvednout platy kvůli inflaci.

Kromě stávky Ubisoft řeší další problémy, jako jsou mizerné prodeje Star Wars Outlaws, odklad Assassin’s Creed Shadows a špatná pověst u hráčů… Tohle vše se pomítá do tržní hodnoty společnosti. Akcie se výrazně propadly. Navíc ve vzduchu visí ještě hromadná žaloba za neoprávněné sdílení dat. Spekuluje se, že by Ubisoft mohl přejít do soukromých rukou. Ovládl by ho měla rodina Guillemotových (zakladatelé Ubisoftu) v čele se současným generálním ředitelem Yvesem Gullemotem a čínským Tencentem.