Jedna hra od studia Massive Entertainment akci Ubisoft Forward začala, další ji ukončila. Samozřejmě je řeč o včera odhalené open-world akci Star Wars Outlaws, kterou jsme poznali díky prvnímu traileru. Teď tu máme také první záběry z hraní, které dokazují, že i když je pod novinkou z předaleké galaxie podepsané studio, jež stojí za sérií The Division, nemusí jít nutně o klon The Division ve Star Wars kulisách.

Jistě, třeba při úvodní pasáži na základně syndikátu Pykeů lze při plížení, tichých útocích i klasických přestřelkách možné spatřit určité podobnosti. Nás ale zaujalo spíš úžasné ozvučení útočné pušky nebo fakt, že základní blasterová pistole, kterou má hlavní hrdinka Kay Vess k dispozici, je vybavena různými módy pro boj na dálku nebo proti nepřátelům se štítem. Hodit se očividně může také zvířecí společník Nix, jenž dokáže podat pomocnou tlapku při plížení i střílení. Pokud ho tedy správně nasměrujete.

Ačkoliv zprvu může ukázka vytvářet dojem, že prezentuje poměrně lineární hru, krátká ukázka honičky se swoopaři po povrchu měsíce Toshara dává jasně najevo, že tohle je titul zasazený do otevřeného světa, jenž využívá osvědčený engine Snowdrop. A že se tvůrci nebojí inspirovat u těch nejlepších open-world her, jak dokazuje třeba možnost během honičky zpomalit čas, zaměřit nepřátele a poté jen sledovat, jak jdou k zemi. To je něco, co vypadá jako vystřižené třeba z Red Dead Redemption 2.

Toshara má celkově dost westernovou atmosféru, jak dokazuje stanice Jaunta's Hope. Ve Star Wars Outlaws zjevně vážně nebude nouze o špinavá zákoutí, v nichž musíte kvůli kšeftu obchodovat i se zkorumpovanými imperiálními důstojnicemi. Ačkoliv možná ani nemusíte. Vypadá to, že tvůrci z Massive Entertainment vybavili svou novinku základním systémem reputace a také dialogových voleb, které mohou ovlivnit dění ve hře. Takže když důstojnici namíchnete, může vyvolat poplach a poštvat na vás místní imperiální síly.

Zdá se také, že jestli vývojáři hru něčím naopak nevybavili, tak jsou to načítací obrazovky. Ani průlet atmosférou Toshary v lodi Trailblazer totiž nedoprovází žádný loading, i když někde na pozadí se ve chvíli mezi mraky samozřejmě všechno musí nějak načíst. Krátká návštěva zaneřáděné oběžné dráhy Toshary nicméně naznačuje, že vesmírné bitvy budou poměrně tradiční a moc se neliší třeba od létání ve Star Wars: Battlefrontu 2.

Vaše loď má tak několik schopností, mezi něž patří i hyperpohon, a každou stíhačku TIE nebo jiné nepřátelské plavidlo následuje nebo předchází malý kroužek, do kterého se vyplatí mířit. Pokud budete dobře mířit, snadno skočíte do hyperprostoru, načež můžete za doprovodu droidího společníka ND-5, který je oním BX droidem v kabátu, jehož jsme poznali v traileru, a vážně roztomilého Nixe zamířit třeba na planetu Akiva. Taky vám Nix svým chováním, roztomilostí a užitečností trochu připomíná droida BD-1 ze série Star Wars Jedi?

Kay a Nix jsou každopádně opravdu spojení. To prohlašují vývojáři i ve zvláštním videu ze zákulisí, v němž nám prozradili, že hlavní hrdinka a její zvířecí společník jsou spojeni nejen v rámci hratelnosti, ale i příběhu. Ten kromě už známých zločineckých syndikátů, jako jsou Pykeové nebo Huttové, nabídne i zbrusu novou organizaci jménem Ashiga Clan. Některá z těchto organizací zřejmě vypíše na hlavu Kay odměnu, ale přesto se protagonistce v podání herečky Humberly González podsvětí zalíbí. I když není v celém tom darebáctví vždy zrovna dobrá a nakonec musí najít odpověď na otázku, kam až může zajít, aby provedla vysněnou loupež nabízející cestu ke svobodě a k novému životu.

Při vývoji Star Wars Outlaws měli přitom co říct i lidé z Lucasfilmu a divize Lucasfilm Games, kteří pomohli tvůrcům najít cestu k určitým prvkům nebo postavám, na něž by jinak nepřišli. Tomu nasvědčují různé detaily, které je možné v nových záběrech z hraní spatřit, jako je třeba vrak žluté stíhačky TIE s vykrojenými křídly, která se objevila už v animovaném seriálu Star Wars Povstalci jakožto poznávací znak ne zrovna přátelského těžařského cechu.

Leccos ovlivnilo také obsazení. Podle tvůrců formovala postavu Kay i sama Humberly González, a to díky humoru nebo energii. Všichni zúčastnění proto věří, že právě ona byla k roli Kay Vess předurčena. Tak snad nás v tom finální hra utvrdí. Možná něco napoví i novinky, na něž má dojít během letošního Comic-Conu v San Diegu.

Další novinky z Ubisoft Forward 2023 naleznete zde.

Star Wars Outlaws dorazí v roce 2024 ve verzi pro PC (Ubisoft Connect), PlayStation 5 a Xbox Series X|S. Na rozdíl od Avatara zatím není jisté, zda nás čeká česká lokalizace, takže bude nejspíš lepší s ní raději nepočítat. Od dob LEGO Star Wars: The Video Game z roku 2005 jsme tu koneckonců neměli snad jedinou Star Wars hru, která by nabídla oficiální češtinu.