Akci Ubisoft Forward nepřekvapivě zahájil výlet na planetu Pandora. Ubisoft detailněji představil chystanou open-world střílečku Avatar: Frontiers of Pandora od tvůrců série The Division ze studia Massive Entertainment, která vychází z univerza stvořeného režisérem Jamesem Cameronem. A přestože nám sám Cameron v předem nahrané zprávě slíbil, že nás čeká nová flóra a fauna, nové prostředí, řada nových postav a zcela originální příběh, jenž koexistuje společně s filmy Avatar a Avatar: Cesta vody, už díky novému traileru je jasné, že Frontiers of Pandora je zážitek maximálně věrný filmové předloze. A stylu ostatních open-world her od Ubisoftu.

Trailer kupříkladu dává najevo, že lidé jsou už zase ti zlí. To je samozřejmě základ příběhů z Pandory, ale zkrátka a dobře by v tomto směru asi nikdo neměl čekat jakékoliv změny. Opět je prostě třeba nakopat lidské frakci RDA, která expanduje do západních hranic planety, zadky. A to v roli hratelné postavy z řad domorodých Na'vi, jež v rámci zvláštního programu obdržela výcvik s lidskou technikou a se zbraněmi.

Program byl ale přerušen bitvou v závěru prvního filmu, a tak se v RDA rozhodli obrátit k mladistvým Na'vi, které unesli a které se snažili vycvičit k boji proti jejich vlastním lidem, zády. Tato změna vedla k 15 letům v kryospánku, po nichž se hráč probouzí, aby mohl svobodně zkoumat Pandoru a ubránit ji před návratem lidských okupačních sil pod vedením Johna Mercera, vedoucího celého programu na převýchovu unesených Na'vi.

Po celou dobu traileru je pak spíš než realizaci nápadů vývojářů z Massive Entertainment možné pozorovat dobře známé prvky na straně Na'vi i lidí. Totéž se dá říct o rozsáhlejším pohledu na hru, jenž zahrnuje přímé záběry z hraní, které byly pořízeny na konzoli PlayStation 5. Ty nám dávají možnost podívat se třeba na různé regiony Pandory a jejich obyvatele, mezi nimiž jste zprvu cizinci. Dříve či později ale dojde na aktivity známé z filmů, jako je například ochočení ikrana, na němž lze následně létat.

Pokud jde o hratelnost, Avatar: Frontiers of Pandora působí jako jakýsi kříženec Far Cry, Just Cause a Far Cry. Osvobození Pandory si totiž žádá likvidaci lidských základen, při níž se vám hodí starý dobrý luk, schopnost připomínající wallhack a nabídka lidských zbraní, které dokážete jakožto absolvent Mercerova programu hravě ovládat. V boji s lidmi tak můžete využít jejich vlastní útočné pušky, brokovnice nebo raketomety a nechybí ani možnost boje zblízka holýma rukama. Občas je ale třeba přesunout boj do vzduchu, kde vám pomůže váš ikran. Toho lze pojmenovat, krmit i vizuálně upravit.

Protože některé mechaniky musí být přítomné, i kdyby Železný Jim na Terminátorovi jezdil, v novém herním Avatarovi samozřejmě nechybí ani sběr surovin, výroba vybavení a zbraní či vylepšování schopností vaší postavy. Díky němu lze zlepšit pochyblivost, plížení nebo zacházení se zbraněmi a zvířaty. Asi jediný herní prvek, který působí trochu svérázně, je tak funkce vaření a přípravy posilujících pokrmů.

Celkově se zdá, že tu opět někdo v první řadě sází na věci, které se už osvědčily. Po vizuální stránce dělá zatím Avatar: Frontiers of Pandora skvělý dojem, tvůrci enginu Snowdrop na sebe mohou být určitě hrdí, ale ukázka herních prvků a mechanik zatím nedělá dojem čehokoliv revolučního nebo novátorského. Rádi se ale budeme mýlit. I když s ohledem na letmý pohled na ukazatel zdraví lidského AMP mecha, který naznačuje, že toho nepřátelé vydrží vážně hodně, si začínáme říkat, zda ten omyl není náhodou vyloučený.

Dobrou zprávou každopádně je, že Pandoru v podání Ubisoftu a Massive Entertainment nemusíte navštívit o samotě, jelikož hra podporuje kooperaci dvou hráčů. A kdy tohle všechno budeme moci vyzkoušet? Pokud nedojde k nějakému nejen pro tvorbu Ubisoftu tradičnímu odkladu, tak ještě letos. Avatar: Frontiers of Pandora totiž vyjde 7. prosince/decembra 2023, a to ve verzi pro PC (Ubisoft Connect), PlayStation 5 a Xbox Series X|S.

Na závěr jedno překvapení. Avatar: Frontiers of Pandora bude mít české titulky. Uvádí je sám Ubisoft na oficiálních stránkách. Čekáme na potvrzení od tuzemského distributora.

Další novinky z Ubisoft Forward 2023 naleznete zde.