Spousta lidí nedokázala pochopit, proč se Square Enix tak levně zbavili studií Crystal Dynamics, Eidos Montréal a Square Enix Montréal i se známými značkami, včetně Tomb Raider s Larou Croft, Deus Ex, Thief a Legacy of Kain.

Stále více se ale ukazuje, že 300 milionů dolarů od švédské Embracer Group je pro Square Enix vysvobození. Pro japonskou společnost byla tahle studia přítěží a nedokázala využít možný potenciál známých značek.

O osudu západní divize Square Enix rozhodly poslední neúspěchy. Ukázalo se, že ambiciózní projekty Marvel's Avengers a Marvel's Guardians of the Galaxy představují pro firmu ztrátu až 200 milionů dolarů. Přitom na oblíbenost superhrdinů od Marvelu ve Square Enix sázeli, takhle zpovzdálí se zdá, že to byla poslední šance pro studia Crystal Dynamics a Eidos Montréal, protože ani hry Tomb Raider s Larou Croft a Deus Ex se moc dobře neprodávaly.

Square Enix chce nyní investovat do blockhainu, umělé inteligence a cloudu. Zároveň společnost nadále počítá s vydáváním franšíz jako Just Cause, Outriders a Life is Strange. Ovšem i tohle se může v budoucnu změnit, protože Outriders jsou dalším zklamáním. Střílečka od polského studia People Can Fly nevydělala dost peněz na to, aby pokryla náklady spojené s vývojem a vydáním. Přitom start měl titul super a během prvního měsíce přilákal 3,5 milionu unikátních hráčů.

Problém je to také pro People Can Fly, studio neobdrželo dodatečné peníze od Square Enix. Otázkou také je, jak to bude s tajemným projektem Gemini pro Square Enix. Druhý projekt s názvem Dagger je tvořen ve spolupráci s Take-Two Interactive. Oba mají vyjít do konce roku 2024.

Fanoušci Marvel's Avengers a Marvel's Guardians of the Galaxy mohou být v klidu. Embracer Group chce převzít vývoj Marvel's Avengers a pokračovat v prodejích akční adventury Marvel's Guardians of the Galaxy, nejprve se ale na všem musí domluvit s Disney.