Tak tohle je velký. Švédská Embracer Group kupuje velkou část západní divize Square Enix. Součástí obchodu za 300 milionů dolarů jsou studia Crystal Dynamics, Eidos Montréal a Square Enix Montréal, včetně známých a oblíbených videoherních značek jako Tomb Raider s Larou Croft, Deus Ex, Thief a Legacy of Kain.

Square Enix tak přichází o své nejzkušenějších západní vývojáře. Je otázkou, co s japonskou společností bude dál. Už dříve se objevily zvěsti, že je celá firma na prodej.

Celková akvizice zahrnuje přibližně 1100 zaměstnanců ve třech studiích a osmi pobočkách po celém světě a více než 50 nespecifikovaných her ze zpětného katalogu Square Enix. Dokončení transakce se očekává nejpozději v září 2022.

„Jsme nadšeni, že můžeme tato studia přivítat ve skupině Embracer. Uznáváme fantastické duševní vlastnictví, prvotřídní tvůrčí talent a výsledky v oblasti excelence, které byly v uplynulých desetiletích opakovaně prokázány. Bylo nám velkým potěšením setkat se s jejich vedoucími týmy a diskutovat o budoucích plánech, jak mohou realizovat své ambice a stát se skvělou součástí Embracer Group,“ říká Lars Wingefors, spoluzakladatel a generální ředitel Embracer Group.

Phil Rogers, generální ředitel Square Enix pro Ameriku a Evropu, k tomu dodal, že Embracer Group odpovídá jejich ambicím vytvářet vysoce kvalitní hry udržitelným způsobem a rozvíjet stávající franšízy.

Jakmile bude tato transakce dokončena, bude mít Embracer Group více než 14 tisíc zaměstnanců, 10 tisíc vývojářů a 124 interních studií. V těchto studiích je ve vývoji přes 230 her a více než 30 z nich jsou vysokorozpočtové tituly.

Embracer Group se skládá ze samostatných divizí Amplifier Game Invest, Coffee Stain Holding, Dark Horse Media, DECA Games, Gearbox Entertainment, Koch Media, Saber Interactive a THQ Nordic. Například v Koch Media najdeme pražské studio Warhorse (Kingdom Come: Deliverace), zatímco v Saberu zase 4A Games (série Metro) a v THQ Nordic bratislavské Nine Rocks Games (Way of the Hunter) a Piranha Bytes (série Gothic, Risen a Elex).

O akvizici se dozvíme krátce poté, co Crystal Dynamics potvrdili, že připravují zbrusu nové dobrodružství Lary Croft v Tomb Raider na Unreal Enginu 5. Stojí také za Marvel's Avengers a pomáhají studiu The Initiative pod Microsoftem na novém Perfect Darku.

Eidos Montréal mají na kontě Thief 4, Deus Ex Human Revolution a Shadow of the Tomb Raider. Nyní pracují na řadě AAA projektů, včetně novinek z oblíbených sérií i nových značek.

Square Enix Montréal se specializuje na mobilní hry, je zodpovědné za tituly jako Hitman GO, Tomb Raider GO a Deus Ex GO. Dle tiskové zprávy budou pokračovat ve vývoji mobilních her a vytvářet hry založené na AAA značkách.