Sony Interactive Entertainment (SIE) je dalším významným vydavatelem a vývojářem, který nehodlá pasivně přihlížet tomu, co ruská armáda páchá na Ukrajině. Minulý týden společnost v tichosti odložila vydání Gran Turisma 7 v Rusku a dnes přichází s oficiálním prohlášením.

Sony pozastavila veškerý prodej softwaru a hardwaru v Rusku a vypnula PlayStation Store. Rusové si nebudou moci koupit konzole PlayStation, příslušenství a hry ve fyzických i digitálních verzích. Sony se tak stává prvním výrobcem konzolí, který takto jednoznačně reagoval na události na Ukrajině.

„Společnost Sony Interactive Entertainment (SIE) se připojuje k celosvětovému společenství a vyzývá k míru na Ukrajině,“ uvádí firma v prohlášení. „Pozastavili jsme veškeré dodávky softwaru a hardwaru, uvedení hry Gran Turismo 7 a provoz obchodu PlayStation Store v Rusku. Na podporu humanitární pomoci oznámila společnost Sony Group Corporation dar ve výši 2 milionů dolarů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a mezinárodní neziskové organizaci Save the Children na podporu obětí této tragédie.“

Před týdnem vicepremiér a ministr pro digitální transformaci ukrajinské vlády vyzval PlayStation, Xbox a další videoherní společnosti, aby po ruské invazi na Ukrajinu dočasně ukončily podporu na ruském a běloruském trhu.

Prodej v Rusku pozastavily společnosti Activision Blizzard, Epic Games, Rockstar Games, Take-Two Interactive, Nvidia, Ubisoft, Microsoft, Electronic Arts, CD Projekt RED nebo Bloober Team.