Odpojení od bankovního SWIFTu a propad rublu nemusí být brzy jedinou starostí hráčů v Rusku. Vicepremiér a ministr pro digitální transformaci ukrajinské vlády vyzval PlayStation, Xbox a další videoherní společnosti, aby po ruské invazi na Ukrajinu dočasně ukončily podporu na ruském a běloruském trhu. Také apeluje, aby ruské a běloruské e-sport týmy byly vyřazeny z mezinárodních soutěží a v Rusku a Bělorusku se nepořádaly žádné turnaje a akce.

„Všem společnostem vyvíjejícím hry a platformám pro e-sport: Ruská federace provedla zákeřný a pobuřující vojenský útok na mou zemi! Představte si, že v roce 2022 budou rakety dopadat na obytné čtvrti, školky a nemocnice v srdci Evropy,“ píše Mychajl Fedorov.

„Jsem si jist, že jste o tom nejen slyšeli, ale že uděláte vše pro to, abyste Ukrajinu, Evropu, a nakonec celý demokratický svět ochránili před krvavou autoritářskou agresí. Vyzývám k dočasnému zablokování všech ruských a běloruských účtů, k pozastavení účasti ruských a běloruských týmů a hráčů v mezinárodních soutěžích v elektronických sportech a ke zrušení akcí pořádaných v Rusku a Bělorusku.“

Podle něj je moderní technika možná nejlepší odpovědí na tanky a rakety. Politik doufá, že tato opatření přimějí obyčejné Rusy, aby se aktivně pokusili agresi zastavit. V příspěvku na Twitteru jsou označeny platformy PlayStation a Xbox.

Fedorov rovněž vyzval společnosti Riot Games, Electronic Arts, Ubisoft a Wargaming, aby uzavřely své pobočky v Rusku a dodal, že na globální technologické mapě není pro agresora místo.

Společnosti zatím na otevřený dopis nereagovaly. Místo toho se ale objevují jiné iniciativy. Například Sony ve středu oznámila, že věnuje dva miliony dolarů Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a mezinárodní neziskové organizaci Save the Children, aby poskytla humanitární pomoc postiženému obyvatelstvu na Ukrajině. Zaměstnanci Sony také podporují Ukrajinu a společnost hodlá vybranou částku dorovnat.

Stojí za zmínku, že EA odstraní ruské týmy z FIFA 22 (mezinárodní tým i kluby) a to stejné učiní u NHL 22, včetně běloruských týmů. Ve filmovém světě zase Warner Bros. zrušil ruskou premiéru nového Batmana a v tom technologickém Apple přestal prodávat své produkty v Rusku, a to den poté, co k tomu Fedorov vyzval.

Dalším tweetu Fedorov vyzval, aby Rusko opustily firmy Visa a MasterCard, stejně tak k úplnému zablokování App Store a Google Play.