Předchozí generace ukázala, že na kvalitních exkluzivních hrách záleží. PlayStation 4 se díky titulům jako God of War, Marvel's Spider-Man, Uncharted 4: A Thief's End, The Last of Us Part 2 a Ghost of Tsushima stala hodnotnou konzolí a ukázala konkurenci záda. Jak se zdá, stejně chce Sony postupovat u nové generace.

Jim Ryan, šéf Sony Interactive Entertainment, zdůrazňuje, že se zaměřují na exkluzivity a chtějí, aby PlayStation 5 nabídl více těchto her než předchozí generace.

„Potichu, ale pravidelně investujeme do vysoce kvalitních her pro PlayStation. Zajistíme, aby PS5 měla více exkluzivních titulů než kterákoli jiná naše generace předtím,“ uvedl Ryan v rozhovoru pro japonský server Nikkei.

Přečtěte si také: PS5 je nejrychleji prodávanou konzolí v historii USA

„Několikrát jsme se zapojili do fúzí a akvizic v minulosti, jako například Insomniac Games. Tyhle možnosti v budoucnu nevylučujeme,“ dodal.

Jak víme z dřívějška, Sony se snaží o organický a systematický růst svých vývojářských týmů.

Už příští týden, 30. 4., vyjde střílečka Returnal a v červnu/júni bude následovat Ratchet & Clank: Rift Apart. Obě hry jsou vytvořeny exkluzivně pro PlayStation 5 a měly by využít výkonný hardware. U Returnal se mluví o možnosti zahrát si v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu s ray-tracing efekty, zatímco Ratchet & Clank: Rift Apart je postaven kolem rychlého SSD disku. Ten umožní rychlé cestování dimenzemi bez otravných a zdlouhavých obrazovek s načítáním hry.

Do konce letošního roku se očekává Horizon Forbidden West, pokračování povedené akční adventury Horizon Zero Dawn s dobrodružstvím nebojácné Aloy ve světě ovládaném mechanizovanými dinosaury, ovšem tento titul bude k dispozici také na PlayStation 4.

Otázkou zůstává nové God of War. Přezdívá se mu Ragnarok, Sony ho dříve slíbila na letošek, ale vše nasvědčuje spíše odkladu a vydání v příštím roce. Na ten už dříve bylo potvrzeno Gran Turismo 7.

Tak uvidíme, s jakými hrami se nás bude snažit Sony překvapit a nalákat hráče na svou konzoli. Jisté náznaky tu ale jsou. Vypadá to, že japonská společnost hodlá více spolupracovat s ostatními vývojáři a vydavateli a kupovat časovou, konzolovou nebo kompletní exkluzivitu pro PlayStation - důkazem jsou tituly Deathloop a Ghostwire: Tokyo od Bethesdy nebo Forspoken od Square Enix.

Přečtěte si také: Horizon Forbidden West bude v mnoha ohledech lepší než jeho předchůdce

V rozhovoru Jim Ryan zmínil také cloudovou herní strategii, která bude pro PlayStation v budoucnu důležitá. Na té Sony spolupracuje s Microsoftem, ale o podrobnostech zatím mluvit nechce.

Při čekání na nové hry se můžete podívat na čerstvou reklamu. Ta vyzdvihuje nejdůležitější hardwarové možnosti PS5. Mezi nimi je podpora rozlišení 4K, až 120 snímků za sekundu, ray-tracing, HDR, zpětná kompatibilita s více než 4000 hrami z PS4, 3D zvuk, ultrarychlý SSD a nemůže chybět ani bezdrátový ovladač DualSense s haptickou odezvou a adaptivními spouštěmi.

Konzole PlayStation 5 byla na trh uvedena v listopadu/novembri loňského roku a má přeložené menu do češtiny. Od roku 2018 nám společnost pravidelně servíruje českou lokalizaci ve formě titulků u všech hlavních titulů pro PlayStation.