Začátkem minulého měsíce začala Electronic Arts na Steamu nabízet řadu svých klasických her v čele s jednotlivými díly série Command & Conquer. Ukazuje se, že tahle dnes už kultovní značka má v Evropě stále spoustu fanoušků.

Hned pět dílů Command & Conquer se umístilo v žebříčku nejprodávanějších her v Evropě za březen/marec letošního roku. Vévodí mu EA Sports FC 24. Fotbal následuje akce Helldivers 2 a Dragon’s Dogma 2. Vše doplňuje kooperativní taktická střílečka Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege a nestárnoucí Grand Theft Auto V.

V první dvacítce se umístilo hned 11 titulů Command & Conquer. Kvůli neočekávané oblibě série Command & Conquer zůstala mimo desítku řada novinek. Zejména PS5 exkluzivita Rise of the Ronin (č. 18) WWE 2K24 (č. 12.) a Princess Peach Showtime! (č. 23) pro Nintendo Switch.

Takto vypadá 10 nejprodávanějších her:

  1. EA Sports FC 24
  2. Helldivers II
  3. Dragon's Dogma II
  4. Command & Conquer Generals
  5. Rainbow Six Siege
  6. Grand Theft Auto V
  7. Command & Conquer Red Alert 2
  8. Command & Conquer Tiberian Sun
  9. Command & Conquer Renegade
  10. Command & Conquer Red Alert

Podle společnosti GSD, která sleduje digitální a fyzické prodeje počítačových a konzolových her, se na evropských trzích prodalo 15,9 milionu her. To je o 35 % více než ve stejném období loňského roku. Za celé čtvrtletí vzrostl prodej her v celé Evropě o více než 9 %, což je lepší výsledek, než mnozí analytici předpovídali. A to i přesto, že v žebříčcích chybí údaje o hře Palworld (Palworld byl obzvláště velkým hitem v lednu/januári).

Co se hardwaru týče, tak prodeje konzolí se meziročně snížily o 27 % na 317 090 kusů. Největší meziroční pokles zaznamenala PlayStation 5, o téměř 31 %. Navzdory tomu zůstává nejprodávanější konzolí v Evropě. Celkem se prodalo 1,2 milionu zařízení, což je o 0,3 % méně než před rokem.

VYSVĚTLIVKY K EVROPĚ

Digitální prodeje zahrnují hry prodávané v Rakousku, Bahrajnu, Belgii, Bulharsku, Chorvatsku, Kypru, České republice, Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Řecku, Maďarsku, Islandu, Irsku, Itálii, Lucembursku, Maltě, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Portugalsku, Rumunsku, Rusku, Slovensku, Slovinsku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku, Turecku, Ukrajině, SAE a Spojeném království.

Fyzické prodeje nezahrnují všechny hry, ale pouze ty, které se prodávají v Rakousku, Belgii, Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Itálii, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Portugalsku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku a Spojeném království.

Prodeje konzolí zahrnují Belgii, Dánsko, Finsko, Francii, Itálii, Portugalsko, Rusko, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko. Prodej příslušenství pokrývá stejné trhy, až na Švýcarsko.