Odhalení remasteru kultovní first-person střílečky Star Wars: Dark Forces od LucasArts, který má na starosti osvědčené studio Nightdive, bylo jedním z nejpříjemnějších překvapení letošního Gamescomu. Vlastně to bylo jedno z mála opravdových překvapení, která nabídla letní výstava v Kolíně nad Rýnem. Tehdy ale ještě vývojáři z Nightdive Studios nechtěli prozradit, kdy projekt s prostým názvem Star Wars: Dark Forces Remaster dorazí.

Nyní už ale máme jasno. Remaster bude v prodeji od 28. února/februára 2024, a to ve verzi pro PC (Steam, možná i GOG.com), PS4, PS5, Xbox One, Series X|S a Nintendo Switch. Původní střílečka, která se jako jedna z mnoha vezla na úspěchu DOOMu od id Software, přitom vyšla pro MS-DOS 10. března/marca 1995 (později následoval port pro Macintosh a první PlayStation), takže vylepšená verze přistane na trhu skoro přesně 29 let po vydání originálu.

Studio Nightdive nadále slibuje všech 14 původních úrovní, 10 zbraní, 20 druhů nepřátel, podporu rozlišení 4K a 120 snímků za sekundu, vylepšené osvětlení a efekty, pokročilejší 3D renderování či moderní podporu gamepadů. Ta zahrnuje vibrace, gyro ovládání nebo kolo s nabídkou zbraní. Očividně nás tedy nečeká tak výrazný facelift, jaký letos od vývojářů z Nightdive dostal fantastický Quake 2, ale i tak to vypadá, že je klasická střílečka z předaleké galaxie v dostatečně dobrých rukou.