Letošní Gamescom přinesl něco nového i pro příznivce předaleké galaxie. Ne, nejde o další trailer lákající na Star Wars Outlaws od Ubisoftu a studia Massive Entertainment. Tentokrát nám udělalo radost studio Nightdive, které oznámilo remaster kultovní střílečky Star Wars: Dark Forces, která vyšla v roce 1995 ve verzi pro PC, potažmo MS DOS, a v listopadu 1996 na první PlayStation.

I když můžeme Dark Forces označit za jeden z nejvýraznějších příkladů doby, v níž klony legendárního DOOMu rostly jako houby po dešti, první opravdová first-person střílečka ze světa Star Wars má dost výrazný historický význam. Odstartovala totiž sérii Jedi Knight, což znamená, že nebýt Dark Forces, nejspíš by studio Raven Software nikdy nevytvořilo nezapomenutelné kousky Star Wars Jedi Knight: Jedi Outcast a Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy.

Nově vám Nightdive Studios ve spolupráci s Lucasfilm Games nabízí možnost vyzkoušet počátek série Jedi Knight a stříleček z předaleké galaxie s vizuálně vylepšeným obsahem a přepracovanými cut-scénami. Samozřejmostí je podpora rozlišení 4K, až 120 snímků za sekundu a pokročilého 3D renderování, a to zásluhou převodu hry do osvědčeného KEX enginu. Chybět nebude ani podpora gamepadů a achievementů nebo trofejí. Doufejme, že se nezapomene ani na možnost manuálního ukládání kdykoliv během hraní, protože postup v originální hře je ukládán pouze mezi jednotlivými úrovněmi.

Podpora achievementů a trofejí každopádně znamená, že Star Wars: Dark Forces Remaster vyjde hned na více platforem. Konkrétně míří na PC (Steam) PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S a Nintendo Switch. Bohužel ale nevíme, kdy si remaster budeme moci zahrát. Podle Nightdive má ale na oznámení data vydání dojít ještě letos. Snad tvůrci nezapomenou na GOG.com, kde jsou podobné retro kousky jako doma. A snad Dark Forces nečeká osud zmršeného remasteru herního Blade Runnera, kterým si vývojáři z Nightdive dost poškodili reputaci. Na druhou stranu, Quake 2 jim tu reputaci zase dokonale vyžehlil.

A pokud by vás zajímalo, jestli může příběh Star Wars: Dark Forces díky remasteru vstoupit do aktuálního kánonu ságy Star Wars, tak nemůže. Samozřejmě právě proto, že jde jen o remaster skoro 30 let staré hry, takže kultovní střílečka navzdory snahám studia Nighdive zůstává v tzv. Legends kontinuitě. Kyle Katarn si zkrátka bude muset na svůj plnohodnotný kanonický výstup ještě počkat. Třeba se ho ale dočkáme díky střílečce, kterou chystají tvůrci Titanfallu, Apex Legends a Star Wars Jedi: Fallen Order ze studia Respawn Entertainment. Ta má být koneckonců inspirována právě Dark Forces.