Dobré ráno. Steam má za sebou nový rekord v počtu uživatelů. Naznačen Titan Quest 2. Velké plány pro Xbox Game Pass. Bayonettě 3 se ve vývoji daří. V Naughty Dog vybrali hry roku 2020.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Steam má za sebou další rekord. Digitální platforma od Valve je stále populárnější, 2. 1. letošního roku překročila hranici 25 milionů hráčů současně připojených ke Steamu. Podle SteamDB bylo dosaženo na 25 415 080 uživatelů. Ve stejném období loňského roku to přitom bylo přibližně 18 milionů, o rok dříve 17 milionů a v roce 2017 potom 16 milionů.

- Ambiciózní vesmírný simulátor Star Citizen v předešlém roce vybral rekordních 80 milionů dolarů od hráčů. Navzdory tomu bylo nutné odložit chystanou singleplayerovou kampaň Squadron 42. Ta nyní nemá stanovené datum vydání. Sám Chris Roberts tvrdí, že ji ukáže a vydá až ve chvíli, kdy bude připravena. Roberts se chce vyhnout situaci, která provázela Cyberpunk 2077.

- Ve Španělsku a Portugalsku nabízí Sony čtvrtou hru zdarma v rámci lednové nabídky PlayStation Plus. Kromě Shadow of the Tomb Raider, Greedfall a Maneater si tamní hráči budou moci přidat horor Dawn of Fear.

- Je více než jisté, že Microsoft má na letošní rok s Xbox Game Passem velké plány. Americká společnost bude katalog her postupně rozšiřovat. Sám Phil Spencer prohlásil, že rok 2021 bude pro Xbox Game Pass neuvěřitelný - mimo jiné se spekuluje o příchodu Uplay+. Některé tituly ale musí jít z kola ven. Podle neoficiálních zpráv mají katalog tento měsíc opustit FTL Faster Then Light, My Friend Pedro, Sword Art Online Fatal Bullet a Tekken 7.

- Stardew Valley má nový rekord. 27. 12. 2020 hrálo PC verzi více hráčů než kdykoli předtím. Podle SteamDB bylo současně přihlášeno 89 807 hráčů. Stardew Valley zažívá velký boom, když si vezmeme, že poslední rekord je starý čtyři roky. To krátce po vydání bylo ve hře 64 427 lidí.

Přečtěte si také: Sestřih next-gen her postavených na Unreal Enginu

- Líbí se vám horor The Callisto Protocol od tvůrce Dead Space, který je zasazen do světa PUBG? V letošním roce se dozvíme spoustu nových informací, aby nás Glen Schofield připravil na vydání hry v roce 2021.

- U Xbox Game Passu ještě zůstaneme. Microsoft totiž slíbil, že se do předplatného vrátí nějaký oblíbený titul. Mnozí doufají v Red Dead Redemption 2, který byl do Xbox Game Passu přidán v dubnu 2020 a v září téhož roku odstraněn.

- Vývojáři ze studia Naughty Dog volili hry roku 2020. Připomínají, že uplynulý rok byl obtížný, ale současně hry dokázaly inspirovat a spojit mnohem více než kdykoliv jindy a přinesly neuvěřitelné zážitky.

  • Ghost of Tsushima, vybrali: Christian Gyrling (Vice President), Kurt Margenau (Co-Game Director) a Patrick Goss (Quality Assurance Director);
  • Marvel's Spider-Man Miles Morales, vybrali: Evan Wells (Co-President) a Rob Krekel (Audio Director);
  • Fall Guys, vybrali: Neil Druckmann (Co-President) a Vinit Agarwal (Game Director);
  • Astro's Playroom, vybrali: Erick Pangilinan (Art Director) a Waylon Brinck (Development Director);
  • Demon's Souls, vybral: Jeremy Yates (Animation Director);
  • Final Fantasy VII Remake, vybral: Ashley Swidowski (Character Art Director);
  • For the King, vybral: Richard Cambier (Game Director);
  • Griftlands, vybral: Arne Meyer (Director of Communications);
  • No Man's Sky, vybral: Anthony Newman (Co-Game Director);
Přečtěte si také: Nejúspěšnější hrou roku 2020 je The Last of Us Part 2

- Šéf vývoje Devil May Cry V a Dragon's Dogma potvrdil další projekt. Paralelně s next-gen verzí Devil May Cry V a Vergil DLC vznikal další titul, který má být v dohledné době odhalen. Pracuje Hideaki Itsuno na pokračování fantasy RPG Dragon's Dogma? Mnoho fanoušků by si druhý díl přálo.

- Microsoft se snaží navýšit produkci nové generace Xboxu. Situace by se měla v příštích měsících výrazně zlepšit. Alespoň to slibuje Phil Spencer. Šéf Xboxu během podcastu Larryho Hryba řekl, že vede jednání s AMD o zvýšení/urychlení výroby klíčových komponentů pro výrobu Xboxu Series X a Xboxu Series S.

- Sony údajně automaticky vrací peníze hráčům, kteří si za poslední měsíc koupili Maneater. Podle lidí se tak děje poté, co byl Maneater oznámen jako hra zdarma pro lednové předplatitele PlayStation Plus. Peníze se mají vracet těm, co hrají na PS5, protože právě pro ně je Maneater v PS Plus určen.

- Katsuhiro Harada, otec série Tekken a generální ředitel Bandai Namco, dostal od společnosti zelenou k vývoji největšího projektu v historii Bandai Namco. Harada si myslí, že se jedná o nejdražší projekt v historii této japonské firmy a zdá se mu neuvěřitelné, že mu vedení dalo souhlas. Jen kvůli koronaviru ještě nebyli schopni rozjet vývoj naplno. Tajemná hra je tak zřejmě v předprodukční fázi. Půjde o další bojovku? To v současné době nevíme. Harada si ale nemyslí, že by nevytvořil jinou bojovku, než je Tekken. Zároveň ale dělá na něčem dalším, co není bojovka.

- Titan Quest 2 ve vývoji? Možná ano. Nasvědčovat tomu má tweet od studia HandyGames informující, že pracují na něčem legendárním. Tento tým vytvořil Titan Quest pro mobilní zařízení. Stejný tweet sdílela i společnost Embracer Group, jež vlastní THQ Nordic.

- Předplatitelé Nintendo Switch Online si mohou do 5. 1. 2021 na své konzoli zahrát Crash Team Racing: Nitro-Fueled. Hru najdete na eShopu. Když si remake těchto motokárových závodů poté koupíte, můžete pokračovat v hraní. Ve zkušební verzi dostanete přístup k veškerému obsahu, včetně multiplayeru.

- Bayonetta 3 je stále ve vývoji, ujišťuje fanoušky prezident japonského studia PlatinumGames. Ve vývoji je také záhadný projekt CG. O něm ale nic nevíme, místo toho práce na třetí Bayonettě mají probíhat velmi dobře.

Přečtěte si také: Kalendář hráče: Nejzajímavější hry ledna

- Konec roku 2020 znamenal konec pro technologii Adobe Flash. Ta byla na internetu přítomna od roku 1996. Osudný se pro ni stal dynamický vývoj HTML5 a neochota ze strany Adobe opravovat následné chyby v softwaru. Ve Windows 10 je již Flash odinstalován (skrz novou aktualizaci) a od 12. 1. 2021 má být Flash blokován ve všech systémech.

- Po úspěchu Detroit: Become Human se Quantic Dream odpoutali od Sony, získali investici od NetEase a chtějí se stát multiplatformním vývojářem i vydavatelem. Kroky francouzského studia specializujícího se na příběhové hry mohou vést do mobilního segmentu. Nasvědčují tomu inzeráty. V nich Quantic Dream hledají zkušené vývojáře mobilních titulů, nejlépe se zkušenostmi v enginu Unity.