Představitelé Activisionu Blizzard se po postupném propadu prodejů jednotlivých dílů Call of Duty měli „chytnout za pačesy“ a nečekaně rozhodnout.

Rok 2023 má být prvním rokem po téměř dvaceti letech, kdy nevyjde nový plnohodnotný díl této série. To se stalo pouze jednou, po premiéře prvního Call of Duty z roku 2003 čekali hráči na druhý dva roky. Od té doby jsou další díly vydávány pravidelně, rok, co rok.

„Firma hru odložila poté, co poslední díl nesplnil očekávání, což vedlo některé vedoucí pracovníky k závěru, že pokračování jsou uváděna na trh příliš často,“ vysvětluje Jason Schreier z agentury Bloomberg, jenž dosud nepotvrzenou zprávu přinesl.

Tady je nutné ještě zmínit, že nedávná akvizice Activisionu Blizzard společností Microsoft nemá mít na tomto směřování série žádný vliv. Ostatně, Microsoft společnost ještě nekoupil, musí počkat na schválení od příslušných orgánů. Dokončení transakce za téměř 70 miliard dolarů se očekává do června příštího roku.

Call of Duty: Vanguard je ukázkou špatně provedené práce

CALL OF DUTY: VANGUARD NEJPRODÁVANĚJŠÍ HROU ROKU 2021

Rozhodnutí manažérů Activisionu Blizzard má být postaveno čistě na slabších prodejích, propad je citelný zejména u loňského Call of Duty: Vanguard, ale ani předešlé díly nelámaly prodejní rekordy tak jako dříve. Přesto by někteří vývojáři a vydavatelé byli štěstím bez sebe, kdyby se alespoň takto dařilo jejich hrám. Vždyť nejprodávanější hrou roku 2021 je právě Vanguard, ale prodával se celkově hůře než Black Ops Cold War. Ve Velké Británii byl pokles o 36 %. Tady je ale nutné říct, že Black Ops se řadí mezi nejpopulárnější sub-série Call of Duty, soupeřit s ním dokáže snad jen Modern Warfare.

O to překvapující je odklad, když díl pro rok 2023 má na starost právě studio Treyarch. Očekával se tak další díl Black Ops, jenž by mohl prodeje opět nakopnout.

ČÍM BUDE ZAPLNĚNA MEZERA?

V Activisionu se mají údajně soustředit na to, aby zaplnili mezeru po Call of Duty v roce 2023. Očekává se, že letošní díl bude mít silnou podporu po vydání ve formě nového obsahu. Stejně tak se očekává, že za několik měsíců se o slovo přihlásí nová verze bezplatného Call of Duty: Warzone. S tou má pomáhat také studio Treyarch, které má po odkladu svého dílu více času na vývoj.

Už máme potvrzeno, že letošní Call of Duty dorazí od studia Infinity Ward. Dle spekulací půjde o pokračování měkkého restartu Modern Warfare z roku 2019.

Osobně jsem zvědav, zda odklad bude znamenat nějaké výrazné změny. V zákulisí se šušká o tom, že Warzone 2 mát být čistě next-gen hrou a na stejné platformy nejspíš cílí také Call of Duty, které se k nám tím pádem dostane v roce 2024.