Problémy ukrajinského studia GSC Game World nekončí a před vývojáři očekávané postapokalyptické akce S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl je další výrazná překážka. V loňském roce se tým v důsledku války na Ukrajině musel z Kyjeva přesunout do Prahy, potom řešil problémy s hackery a úniky informací a nyní následky požáru.

Požár vypukl ve čtvrtek 7. 9. a zasáhl jedno ze tří pater, které mají v budově na Pankráci vývojáři pronajaté. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Kvůli závadě na elektroinstalaci bylo poškozeno vybavení. Dle zdrojů Vortexu utrpělo velké škody patro se záložními servery a vyžaduje kompletní rekonstrukci. Škoda byla odhadnuta na 1,5 milionu korun.

„Rádi bychom vám z celého srdce poděkovali za vaše dotazy a slova podpory, kterých se nám dostává. Žádné anomálie, ani požár, nás nezastaví v cestě za naším cílem. Vypořádali jsme se i s většími výzvami. Vše je v pořádku,“ uvedl na Discordu zástupce GSC Game World.

Stalker 2 byl nedávno odložen z prosince 2023 na první čtvrtletí roku 2024 pro PC a Xbox Series X/S, včetně Game Passu. V současné době není jasné, zda a jakým způsobem požár ovlivní vývoj hry. Ta je již dokončena a probíhají závěrečné práce na optimalizaci a ladění. Autoři se snaží, aby Stalker 2 vypadal stejně skvěle jako v traileru z E3 2021.

GSC Game World prezentují Stalkera 2 jako národní produkt, kterým chtějí podpořit Ukrajinu a ukázat světu, že Ukrajina má spoustu talentů, spoustu profesionálů, kteří mohou hráčům přinést nové zážitky.