S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl je aktuálně asi nejočekávanější hrou vznikající na Ukrajině, a tak mnozí hráči a fanoušci už několik dnů napjatě sledují, co se nyní na Ukrajině děje a jak invaze ruských vojsk zasáhla (doufejme že jen obrazně řečeno) studio GSC Game World. To nyní vydalo video, které se snaží odpovědět na prostou otázku: Jsou tvůrci v pořádku?

Vývojáři uvádí, že donedávna se jich hráči nejčastěji ptali, kdy se dočkají gameplay záběrů ze Stalkera 2. Teď ale povětšinou pokládají jinou, výše zmíněnou otázku. Ještě minulý týden přitom v GSC připravovali video zaměřené na motion capture, konkrétně na tvorbu cut-scén. Několik ukázek z tohoto snažení ale rychle střídají záběry z války, a tak se nyní tvůrci snaží v první řadě pomáhat zaměstnancům studia a jejich rodinám.

Z toho vyplývá jedno - vývoj her je nyní na vedlejší koleji. Samozřejmě tím zatím nikdo výslovně neříká, že se S.T.A.L.K.E.R. 2 dočká dalšího odkladu, ale určité důsledky stávající situace si nejspíš může každý domyslet sám. Je přinejmenším jasné, že návrat do Zóny teď pro tvůrce není ani zdaleka to nejdůležitější, což je určitě pochopitelné. Vývojáři z GSC Game World ale zároveň tvrdí, že budou rozhodně pokračovat. Až přijde vítězství. Doufejme tedy, že přijde co nejdříve.

Připomeňme, že GSC Game World bylo mezi prvními ukrajinskými studii, která vyzvala hráče a celý videoherní svět k podpoře Ukrajiny a odsouzení invaze ruské armády. Týmy po celém světě rychle zareagovaly. Polské 11bit Studios přišlo s iniciativou a rozhodlo se dát 100 % týdenních výdělků z prodeje This War of Mine. Později se přidaly další firmy, včetně těch českých. O tom jsme psali zde a potom zde.