Prosbu ukrajinských vývojářů o podporu uprostřed ruské invaze vyslyšelo několik českých i zahraničních vývojářů. S darováním výdělku z prodeje své hry začala polská firma 11 bit studios, která v den zveřejnění prosby oznámila, že věnuje týdenní výdělek ze své hry This War of Mine, všech DLC, ve všech obchodech a na všech platformách.

Včera se přidalo české studio Oxymoron Games, které organizaci UNICEF a charitě Člověk v tísni věnovalo týdenní výtěžek ze zisku z Project Hospital i z prodeje všech DLC na Steamu, a CD Projekt RED. Tvůrci Cyberpunku 2077 a trilogie Zaklínač z Polska se zavázali věnovat milion zlotých (5,3 milionu Kč) polské humanitární organizaci Polska Akcja Humanitarna.

Dnes tady máme další. Vývojáři Destiny ze studia Bungie věnují sto procent výdělku z prvních 48 hodin své charitativní akce Game2Give organizacím humanitární pomoci s tím, že vývojáři jsou v srdci se svými přáteli a rodinami postižených událostmi na Ukrajině. Hráči, kteří přispějí určitou částkou, si mohou ve hře Destiny 2 odemknout unikátní emblémy, emoty, a dokonce i loď.

PŘÍJMY ZA ÚNOR A BŘEZEN NA POMOC UKRAJINĚ

Společnost Crytivo, kalifornský vydavatel nezávislých her a vývojář budovatelského titulu The Universim, věnuje veškeré příjmy z února a března ukrajinskému Červenému kříži. Generální ředitel a zakladatel Alex Koshelkov uvedl, že Crytivo poskytne svým ukrajinským zaměstnancům placené volno, dokud nenajdou bezpečné prostředí, které jim umožní znovu pracovat.

„Vzhledem k nedávnému vojenskému vývoji na Ukrajině cítím povinnost dát našim fanouškům i ostatním vědět, že naše společnost je rozhodně proti válce, stojíme na straně ukrajinského lidu,“ uvádí se v Koshelkovově prohlášení. „Posledních pár let už bylo pro nás všechny těžkých a já doufám, že můžeme inspirovat ostatní, aby podali pomocnou ruku našim bratrům a sestrám v nouzi.“

DALŠÍ ČESKÁ STUDIA POMÁHAJÍ UKRAJINĚ

K 11 bit studios se připojují další čeští vývojáři. State of Play Games (autoři logické hry Lumino City) věnují veškeré příjmy za následující týden ze svých her v App Store, Google Play a Steamu ukrajinskému Červenému kříži.

Brněnské studio Amanita Design, které naposledy vytvořilo psychedelickou hororovku Happy Game, věnuje neziskové organizaci Člověk v tísni výdělek z her Machinarium, CHUCHEL a Creaks za následující týden. Amanita Design poděkovali 11 bit studios a State of Play Games za inspiraci k solidaritě s Ukrajinou.

„Ukrajina potřebuje pomoc, a to hned. Odsuzujeme ruskou invazi na Ukrajinu. Tento hrůzný akt agrese nemá v žádné demokratické společnosti absolutně žádné místo,“ napsali v prohlášení Amanita Design.

VEŠKERÉ PŘÍJMY OD HRÁČŮ Z RUSKA A BĚLORUSKA PŮJDOU NA POMOC

Posledním tuzemským přírůstek je studio Madfinger Games. Tvůrci mobilních hitů jako Shadowgun Legends, Dead Trigger 2, Unkilled, Shadowgun War Games, Monzo nebo Samurai 2: Vengeance, se rozhodli, že po dobu trvání agrese proti Ukrajině věnují veškeré příjmy z nákupu ve všech svých hrách, které učinili hráči z Ruské federace a Běloruska. Peníze půjdou na podporu a pomoc ukrajinským uprchlíkům.

„V Madfinger Games bychom rádi, kdyby se svět s válkou a konflikty setkal pouze ve videohrách. Bohužel v takovém světě zatím nežijeme, a dokud se tak nestane, musí naše studio důrazně odsoudit jakékoli násilné činy, ať už proti jednotlivcům, nebo celé zemi.“

„Po dobu trvání agrese proti Ukrajině půjdou veškeré příjmy z nákupů všech našich her hráči v Ruské federaci a Běloruska přímo na podporu a pomoc ukrajinským uprchlíkům.“

„Doufáme, že tento čin, jakkoli nepatrný ve velkém měřítku, poskytne alespoň nějakou pomoc obětem války, a vyzýváme naše kolegy z herních studií, aby, pokud je to v jejich silách, také jakkoli pomohli. „

„V myšlenkách jsme se všemi, které válka zasáhla. Zůstaňte silní.“