Od vydání LEGO Star Wars: The Skywalker Saga uběhl už více než měsíc a za tu dobu jsme se dočkali již všech DLC s novými postavami. Pořádný patch pro všechny platformy ale přichází až nyní, aby konečně opravil závažné problémy s postupem hrou. Řada hráčů totiž narazila na chybu, v jejímž důsledku nebylo možné promluvit si s Maz Kanatou v průběhu sedmé epizody, takže nebylo možné ani postupovat napříč sequely.

Podobný případ mohl nastat v souvislosti se spuštěním mise The High Ground ke konci třetí epizody, obě chyby by však měl nový patch po několika týdnech čekání definitivně eliminovat. Stejně tak opravuje riziko zaseknutí kamery při absolvování úkolu Green Harvest, jenž lze splnit ve volné hře.

Pro PC hráče máme však špatnou zprávu, patch nijak neřeší dlouhodobě neuspokojivou, místy až tragickou optimalizaci hry. Pobíhání po vesnici Ewoků na lesním měsíci Endoru nebo návštěva droidí továrny na Geonosis v druhé epizodě tak může stále velmi snadno zkomplikovat otřesný výkon, kdy frekvence snímků za sekundu klesá až na neuvěřitelných 14fps. A to i s tím nejnovějším hardwarem.

Takhle mizerně optimalizované úrovně jsou naštěstí relativně vzácné, nicméně míst, kde lze nepříliš vyhovující výkon hry pozorovat, je přesto víc než dost. Takže je znát, že ve studiu TT Games nemá stav PC verze moc vysokou prioritu. Dokonce se objevily nové problémy s ovládáním na myši a klávesnici, kdy kupříkladu nelze přeskakovat hackovací minihru, kterou mohou aktivovat postavy vojáků, i když máte možnost přeskočení odemčenou. Stisk příslušné klávesy zkrátka nic neudělá.

Patch však překvapivě obohatil hru o nový obsah, konkrétně čtyři další mateřské lodě - Fulminatrix, Home One, Invisible Hand a konečně fanoušky vyhlížený Venator. Tyto lodě se vyskytují v určitých regionech při cestování vesmírem, takže jakmile se objeví, můžete zlikvidovat obranu, přistát na palubě, porazit nějakého toho bosse a poté si samotné plavidlo koupit. Zpravidla za pár milionů.

Na palubě čtyř nových lodí vás dokonce čeká možnost najít dalších 34 Kyber kostek, které se počítají do celkového postupu hrou. Jinými slovy, pokud chcete LEGO Star Wars: The Skywalker Saga dohrát na 100 % nebo pokud si chcete tento úspěch, jenž vyžaduje zhruba 80 hodin hraní, udržet, musíte vyřídit i nově přidané mateřské lodě. Minimálně za možnost povolat kdykoliv Venator nebo obří dreadnought Prvního řádu ale ta trocha námahy navíc určitě stojí.