Na spadnutí může být oznámení nového dílu postapokalyptické first-person akce Metro. Studio 4A Games se totiž zúčastní německého veletrhu Gamescom 2023. Tvůrci budou přítomni v hale 3.2 na stánku D051/C050.

Je dost možné, že k oznámení hry dojde ještě před Gamescomem. Můžete se tak stát každým dnem formou teaser traileru a plnohodnotný trailer by mohl mít premiéru na Opening Night Live, které v produkci Geoffa Keighleyho proběhne 22. 8. Samotný veletrh se koná od 23. do 27. 8.

O novém videoherním Metru mluvil už v roce 2019 Dmitrij Gluchovskij, autor úspěšné knižní série Metro. Řekl to několik měsíců po vydání postapokalyptické akce Metro Exodus, které se prodalo více než 8 milionů kusů. O rok později vývoj potvrdilo ukrajinské studio 4A Games s tím, že vedle nového Metra pro počítače a konzole nové generace (tedy PlayStation 5 a Xbox Series X/S) vytváří ještě něco. Tím by měl být multiplayer Metra. Později se mluvilo ještě o třetím projektu, nějaké nespecifikované nové značce.

Letos zdroje Toma Hendersona z Insider Gaming prozradily, že nové Metro je prý v pokročilé fázi vývoje a je plně hratelné. To dává velkou naději tomu, že bude skutečně oznámeno nejpozději na Gamescomu, kde si ho možná budou moci novináři zahrát. Také je možné, že hra vyjde už koncem letošního roku, případně na začátku roku 2024.

Podle zdrojů se má nové Metro držet klasického vzorce, tedy stealthu, craftingu, hledání zdrojů a dalších činností. Příběh údajně začne snem, po němž se hráč probudí na své operační základně. Na začátku roku studio 4A Games uvedlo, že válka na Ukrajině ovlivní příběh nového Metra. Vedení 4A Games hovořilo o tom, že mnozí ze zaměstnanců a členů jejich rodin přišli o své domovy, jiní byli zraněni nebo dokonce zabiti, stejně tak pochopitelně došlo i na případy, kdy se vývojáři přihlásili do armády či jinak přiložili ruku k dílu při obraně Ukrajiny před ruským terorem. Stávající situace je donutila přehodnotit, o čem má vlastně herní příběh být.

Tvůrci přijali skutečnost, že ústřední témata série, mezi něž patří konflikt, moc, politika, tyranie nebo represe, jsou nyní každodenní součástí jejich životů, a tak je hodlají využít a dostat také do hry. Studio přitom upozorňuje na to, že ačkoliv se nás vždy snažilo zabavit a vtáhnout do postapokalyptického světa, série Metro odjakživa přináší silná politická a protiválečná sdělení. Více zde.