Hry Starfield a Indiana Jones původně Bethesda plánovala vydat také na PlayStation 5. Když ale byla společnost koupena Microsoftem, staly se z nich exkluzivity pro Xbox Series X/S a PC. A to i když Microsoft na veřejnosti tvrdil, že exkluzivitu her od Bethesdy, respektive ZeniMaxu, bude posuzovat případ od případu.

Ze soudních dokumentů Federální obchodní komise se dozvídáme zajímavé informace, které před časem u soudu v San Franciscu řekl finanční ředitel Xboxu Tim Stuart. Dle jeho výpovědi Microsoft předpokládal, že by hry Starfield a Indiana Jones ve verzi pro PS5 dohromady prodaly více než 10 milionů kusů.

Odhady byly provedeny za účelem posouzení dopadu exkluzivity Bethesdy a ZeniMaxu pro Xbox a PC. Microsoft očekává, že ztrátu postupně zalepí větší zájem o předplatné Game Pass a konzole Xbox Series X/S.

FTC touto informací chtěla argumentovat v souvislosti s Call of Duty, že má Microsoft finanční možnosti absorbovat ztráty plynoucí z exkluzivity velkých her. Soudkyni to ale nestačilo a návrh na dočasné pozastavení akvizice v úterý zamítla a včera večer znovu. Více zde.

Starfield od Bethesda Game Studios vyjde 6. 9. letošního roku. Indiana Jones připravuje studio MachineGames a nemá stanovený termín vydání.