Už dávno před oznámením, že loňský film Indiana Jones a nástroj osudu bude definitivní rozlučka herce Harrisona Forda s jednou z jeho nejdůležitějších rolí, platilo, že na poli videoher Ford nejslavnějšího filmového archeologa nikdy osobně nenamlouval. Proto nemělo smysl předpokládat, že na tom chystaná first-person akční adventura Indiana Jones and the Great Circle bude jinak. A skutečně, nový herní Indiana Jones, kterého jsme poznali včera večer, nezní tak docela jako Harrison Ford, i když má jeho tvář. Zprvu jsme ale nevěděli, koho že to vlastně slyšíme.

Odpověď nám nabídl server Entertainment Weekly. Ten odhalil, že švédské studio MachineGames vsadilo na jistotu. Indianu Jonese tentokrát namluvil Troy Baker, jeden z nejaktivnějších herních dabérů vůbec (spolu s kolegou Nolanem Northem možná vůbec nejaktivnější). The Last of Us, Death Stranding, Tales from the Borderlands, Bioshock: Infinite, Uncharted 4: A Thief's End, Batman: Arkham Origins, Middle-earth: Shadow of Mordor, Far Cry 4... S trochou nadsázky by se dalo říct, že pokud jste hráli jakoukoliv větší videohru vydanou v posledních 15 letech, Bakera jste pravděpodobně v nějaké míře už slyšeli. Sám Baker koneckonců kdysi žertem prohlásil, že jestli chce někdo uspět na poli herního dabingu, musí počkat, až on a North zemřou.

V rozhovoru pro Entertainment Weekly vedoucí herní designér Jerk Gustafsson prohlásil, že Troy Baker je velký Indyho fanoušek a že při vývoji Indiana Jones and the Great Circle, k němuž byl přizván v relativně rané fázi, je dost zainteresovaný. Baker se měl podílet i na vzniku animací a cut-scén prostřednictvím motion capture, v jehož případě vývojáři z MachineGames dost sází i na kaskadéry, aby byl výsledný produkt co nejblíže klasickému filmovému zážitku.

Díky Entertainment Weekly tu pak máme i další detaily o obsazení. Obr, který odstartuje celý příběh tím, že se v noci vloupá do muzejní části Marshallovy univerzity a ukradne zdánlivě bezvýznamný artefakt, se jmenuje Locus a hlas mu propůjčil Tony Todd, jehož jste mohli slyšet třeba v loňské hře Marvel's Spider-Man 2. Indyho novou parťačku, investigativní a podle Gustafssona možná dokonce odbojářskou novinářku Ginu Lombardi, zase namluvila italská herečka Alessandra Mastronardi, která se objevila například ve filmu Nesnesitelná tíha obrovského talentu. Zbývá hlavní padouch Emmerich Voss, pro kterého byl vybrán Marios Gavrilis alias Bruce Wayne v německém dabingu Gotham Knights.

Velkou roli ale nebudou hrát jen postavy. Klíčový má být pochopitelně také Indyho bič. Tomu v MachineGames žádného dabéra nevybrali, v rozhovoru na webu Lucasfilmu však Jerk Gustafsson uvedl, že autoři se rozhodli pro plně fyzikálně simulovaný bič. Takové rozhodnutí prý vedlo k náročným technickým výzvám, ale výsledkem je správně realistický a drsný pocit z používání Indyho nejikoničtějšího nástroje. Ten je možné použít jako zbraň, při šplhání, při překonávání propastí nebo v kombinaci s předměty, jež najdete v herním prostředí, a mechanikami pěstních soubojů.

Gustafsson odhalil i více podrobností o příběhovém pozadí. V Indiana Jones and the Great Circle poznáme Indyho necelý rok po událostech filmových Dobyvatelů ztracené archy a krátce po odloučení od jeho životní lásky Marion Ravenwoodové. Slavný archeolog je tudíž tak trochu ztracený a posedlý svou prací. Už včera jsme se přitom dozvěděli, že nový herní příběh Indiany Jonese je zasazený do roku 1937, tedy do doby mezi událostmi Dobyvatelů a filmu Indiana Jones a Poslední křížová výprava.

Indiana Jones and the Great Circle vyjde někdy během roku 2024 ve verzi pro PC a Xbox Series X|S. Už ode dne vydání bude také k dispozici v nabídce Game Passu.