V souvislosti s nedávnou aktivitou finské skupiny Poets of the Fall a jejího fiktivního alter ega Old Gods of Asgard, které se objevuje v hrách od studia Remedy, stojí za připomenutí zejména vystoupení na The Game Awards, kde zazněl song Herald of Darkness ze survival hororu Alan Wake 2. Tento pátek ale Asgardi prostřednictvím Poets of the Fall a společnosti Insomniac Music vydali také své album. To na streamovacích platformách, CD a vinylu nabízí hudbu nejen z novinky od Remedy, ale i z prvního dílu série Alan Wake, spin-offu Alan Wake's American Nightmare a Control. A mimo jiné dokazuje, že finští vývojáři a hudebníci ještě nikdy nebrali dlouholetou spolupráci tak vážně.

Už nějakou dobu přitom víme, že album s názvem Rebirth - Greatest Hits obsahuje také zbrusu novou skladbu, která se dosud nikde neobjevila. Skladba nakonec nese název The Sea of Night, má necelých 7 minut a poslechnout si ji můžete níže. Přičemž nikoho určitě nepřekvapí, že je to zase pecka. Překvapující ale může být skutečnost, že se v textu písničky The Sea of Night může skrývat něco speciálního.

Součástí fyzického vydání alba, jež se nám už díky předobjednávce dostalo do rukou, je jako obvykle booklet s textem všech devíti písní. Nabízí i povídání členů skupiny Old Gods of Asgard o dohledávání a restaurování původních pásek a nahrávek, které mohou příznivci her finských vývojářů brát jako další malý příběhový střípek ze sdíleného univerza Remedy.

Booklet však obsahuje také předmluvu, kterou napsal kreativní ředitel Remedy Sam Lake. V ní mimo jiné řeší vznik skladby The Sea of Night a prozrazuje její účel. „Když jsem přemýšlel nad příběhem písničky, chtěl jsem se dívat dopředu a do budoucnosti a možná zahrnout náznak věcí příštích,“ uvádí Lake v předmluvě k albu Rebirth - Greatest Hits.

The Sea of Night je tedy nejen parádní skladba, ale i možné lákadlo na to, s čím přijde Remedy v budoucnu. Otázka ale samozřejmě je, na co může píseň lákat. V úvahu pochopitelně připadají placené DLC Night Springs a The Lake House, o které bude Alan Wake 2 rozšířen v průběhu příštího roku, nebo čerstvý režim Final Draft alias New Game Plus. Ta nabízí nejen další videa v televizích a stránky rukopisu, ale i zbrusu nový konec.

Nezapomínejme ale na to, že Alan Wake a Control sdílejí jeden a ten samý svět a v Remedy aktuálně připravují nejen kooperativní titul s pracovním označením Condor, ale také Control 2. Možností toho, o čem The Sea of Night ve skutečnosti pojednává, je tudíž více, ale jedno je jisté. Fanoušci by měli text nového songu skupiny Old Gods of Asgard/Poets of the Fall pořádně rozpitvat.