Embargo na recenze survival hororu Alan Wake 2 padlo (recenzi dokončujeme), a tak se můžeme podělit o zajímavé informace, které jsme dostali od studia Remedy Entertainment a vydavatele Epic Games Publishing společně s pokyny pro recenzenty. Právě touto cestou totiž tvůrci nabídli první konkrétní detaily o náplni bezplatných i placených přídavků.

Není to tak dávno, co kreativní ředitel Remedy Sam Lake prohlásil, že bezplatné přídavky mají být dost významné. A teď už víme, co tím přesně myslel. Zhruba za měsíc má hru obohatit režim New Game+, který nese název Final Draft. Pochopitelně umožní projít si Alana Wakea 2 znovu se všemi získanými zbraněmi a zlepšováky pro obě hratelné postavy. To znamená, že při New Game+ budete moci využívat už nalezené Charms, které upravují schopnosti agentky Sagy Anderson, i Words of Power, jež pro změnu pomáhají samotnému Alanovi.

Final Draft je ale něco víc než obyčejná New Game+. Přinese také novou obtížnost Nightmare a nové, alternativní narativní prvky. Konkrétně má jít o 6 dodatečných stránek rukopisu a další videa, na která se můžete podívat prostřednictvím televizí na Temném místě. Vývojáři z Remedy slibují rovněž hrstku dalších, zatím nespecifikovaných překvapení.

Finští tvůrci myslí také na příznivce virtuálního fotografování. Ano, Alan Wake 2 se po vydání dočká také oficiálního fotografického režimu, bohužel ale zatím nevíme, kdy ho můžeme očekávat. Termín vydání fotografického módu má být oznámen později.

Na detaily o náplni dvou placených DLC však čekat nemusíme. Z dřívějška víme, že nás čekají rozšíření nazvaná Night Springs a The Lake House, která je možné zakoupit jako součást Deluxe edice, v rámci Season Passu či zvlášť. A nově jsme se dozvěděli, že v DLC Night Springs se ujmeme rolí několika známých postav ze světa série Alan Wake, v jejichž kůži zažijeme události několika soběstačných epizod fiktivního televizního seriálu Night Springs. Ten jistě není třeba představovat nikomu, kdo hrál první díl.

Vypadá to tedy, že rozšíření Night Springs může nabídnout něco podobného jako Alan Wake's American Nightmare, samostatně hratelný spin-off z roku 2012, jehož děj je rámovaný nejen jako neúspěšný pokus Alana Wakea dostat se s pomocí své vlastní psané tvorby z Temného místa, ale i jako epizoda Night Springs. Navíc není žádným tajemstvím, že než se Alan stal známým autorem bestsellerů, podílel se právě na scénářích tohoto pošahaného seriálu. O tom, zda bude první placený přídavek Alana Wakea 2 skutečně mířit tímto směrem, se budeme moci přesvědčit koncem jara 2024. Tedy pokud nedojde k odkladu, který v zaslaných pokynech pro recenzenty není vyloučen.

V případě druhého placeného DLC s názvem The Lake House neznáme ani přibližný termín vydání, nicméně Remedy popisuje Lake House jako záhadné zařízení stojící na březích jezera Cauldron poblíž města Bright Falls. Toto zařízení přitom postavila nezávislá vládní organizace s cílem provádět v místech, v nichž se odehrával první Alan Wake i Alan Wake Remastered, tajný výzkum. Jenže později se něco pokazilo.

V rozšíření The Lake House se mají znovu srazit reality Alana Wakea a Sagy Anderson, takže nás čekají dvě separátní dobrodružství s možností prozkoumat samotný Lake House. S největší pravděpodobností se můžeme těšit také na řadu spojitostí s Control, protože zde opravdu není moc prostoru pro pochybnosti o tom, zda může být tou nezávislou vládní organizací Federal Bureau of Control, zkráceně FBC, okolo níž se akční hit od Remedy z roku 2019 točí. Ani podobnost označení Lake House a názvu Oldest House, pod nímž se skrývá centrála FBC, nejspíš nebude náhoda.

Takže zatímco druhé DLC pro Control s názvem AWE vrátilo v roce 2020 do hry Alana Wakea, druhé DLC pro Alana Wakea 2 s názvem The Lake House zřejmě vrátí do hry FBC a další prvky Control. Tomu říkáme dokonalá rovnováha. Také to ale znamená, že pokud jste na základě názvu DLC doufali, že vám přídavek umožní navštívit dům Sama Lakea, budete si muset nechat zajít chuť.