Připravte se na pořádnou dávku nostalgie. Podíváme se na nové materiály z chystaných remasterů kultovních her jako první System Shock, Blade Runner, Shadow Man a Rise of the Triad. K tomu uvidíte i Brutal Fate.

Jako první jsem vybral System Shock Remastered. Studio Nightdive bylo dlouhou dobu ticho, ale čekání stálo za to. Máme tu hned dvě nová videa, která ukazují, na co se můžeme v případě předělávky těšit.

Přečtěte si také: Kultovní střílečka SiN se vrátí v remasteru s necenzurovaným obsahem i multiplayerem

Remake System Shocku byl financován prostřednictvím Kickstarteru již v roce 2016, ale bohužel byl několikrát odložen. Nyní se s ním počítá na letošní rok ve verzích pro PC, PlayStation 4 a Xbox One. PC verze se bude prodávat na Steamu i GOG.com. I když panují obavy, že bude hra opět odložena.

Dvě videa, dva zcela odlišné prvky hry. V prvním a téměř pětiminutovém videu se podíváme na průzkum kyberprostoru. Tohle virtuální prostředí vypadá pestře a efektivně, evokuje filmy z 80. a 90. let, kupříkladu Trona.

Druhé video je kratší a jedná se o vývojářský deníček, který nás bere do zákulisí vývoje. Konkrétně se zaměřuje na systém starající se o možnost rozřezat nepřátele a zobrazuje také jednotlivá zranění. Tvůrci systém pojmenovali Shock Pipeline Limb Amputation Toolkit (zkráceně SPLAT). Právě ten umožňuje, aby v Nightdive Studios nemuseli každý model protivníka upravovat zvlášť.

Přesouváme se k předělávce Blade Runnera. Ta má také vyjít do konce letošního roku na počítače a později se máme hry dočkat také na nespecifikovaných konzolích - s největší pravděpodobností na PlayStationu 4 a Xboxu One.

Blade Runner: Enhanced Edition byl oznámen na začátku tohoto roku, opět za ním stojí Nightdive Studios, kteří chystají lepší grafiku, rozlišení 4K a 60 snímků za sekundu. Právě frekvence snímků za sekundu představuje velký rozdíl, v originále totiž cut-scény běžely rychlostí 15 snímků. Tím pádem vidíme jasný rozdíl v animacích.

Fanouškům se ale nelíbí, že vývojáři odstranili charakteristické „zrnění“. Obraz je nyní čistý, což podle mnohých nezapadá do stylu Blade Runnera.

Třetí hrou v pořadí je Shadow Man Remastered, který obsáhne nejen vylepšenou grafiku, ale také textury ve vyšším rozlišení, lepší umělou inteligenci a remasterovanou verzi soundtracku. Kromě toho dojde i na obsah, který byl vystřižen z původní verze, což bude jistě lákavé pro fanoušky originálu.

I přesto se Shadow Man Remastered nemůže rovnat s dnešními akcemi z pohledu třetí osoby. Pomáhá tomu ale moderní rozlišení, vyladěnější ovládání a vylepšená hratelnost.

Přečtěte si také: Kontroverzní Postal bude mít retro spin-off Brain Damaged

V současné době není jasné, zda hra vyjde do konce letošního roku nebo v průběhu toho dalšího. Jisté jsou platformy ovšem PC, PS4, Xbox One a Nintendo Switch.

Společnosti 3D Realms, Destructive Creations a Apogee Software představily také Rise of the Triad Remastered. Jejich cílem je obnovit kultovní first-person střílečku a přinést hráčům moderní verzi hry z let 1994/1995. Je ale otázkou, jak remaster uspěje ve srovnání s obnovenou verzí z roku 2013. Zatím toho moc neukázali, ale lákají na podporu pro moderní rozlišení a poměr stran 16:9, vylepšené ovládání s myší a multiplayerový režim vytvořený od nuly.

Rise of the Triad Remastered má vyjít v roce 2021 na PC, Nintendo Switch a nespecifikované konzole značek PlayStation a Xbox.

Brutal Fate je nová first-person střílečka od autora modifikace Brutal Doom. Má jít o ultra rychlou retro akci, která si bere inspiraci ve sci-fi filmech z 80. a 90. let. Hra má kombinovat nejlepší vlastnosti klasických stříleček, jako je například nelineární design úrovní, obrovský arzenál zbraní nebo velkou rozmanitost nepřátel i s některými moderními aspekty. To má vytvořit jedinečnou kombinaci.

Přečtěte si také: Graven je duchovní nástupce legendárního Hexenu

Co se příběhu týče, Brutal Fate se odehrává v roce 2251. Hrát budete za štábního seržanta a velitele čety G.O.A.S.M.C., který přistává na kolonii nacházející se na měsíci Jupiteru - Callisto. Jste tady, abyste vyšetřili, co se tu stalo. Na místo se ale dostanete dlouhé čtyři měsíce poté a v kolonii najdete zavražděný vládní personál i milion civilistů. Nemilosrdně je zabili mimozemšťané a vy musíte bojovat o přežití na nebezpečném místě. Tomu nepomáhá ani to, že máte poškozenou loď a vaše jednotka přišla o spoustu členů.

Early Access verze bude na Steamu spuštěna v lednu/januári 2021.