Už nějakou dobu víme, že jednou z novinek, které nabídne očekávaná placená expanze Phantom Liberty pro Cyberpunk 2077, je přepracovaný systém policie. Během letošního Gamescomu pak bylo potvrzeno, že tato novinka bude součástí obsáhlé a hlavně bezplatné aktualizace s označením 2.0, což znamená, že se s ní setkáme napříč celou hrou, nejen v rámci obsahu chystaného DLC. Až nedávno ale tvůrci z CD Projektu RED popsali, co přesně bude možné po stažení aktualizace 2.0, které se máme dočkat krátce před vydáním Phantom Liberty, od policie města Night City očekávat.

Nový systém byl podle slov samotných vývojářů postaven na prostých pravidlech, podle nichž má být zločinecká aktivita trestána, uprchlíci mají být pronásledováni a kyberpsychouši mají být bez řečí likvidováni. Trest pro ty, kteří porušují právo, tak musí být vážný, přičemž všechny prvky přepracovaného systému policie v Night City by měly být jasné, čitelné a v souladu se snahou tvůrců nabídnout rozšířený zážitek z prevence kriminality.

Díky uživatelskému rozhraní tudíž budete mít vždy dobrý přehled o tom, jak na tom jste. Pokud policejní složky obzvlášť naštvete a vykoledujete si nejvyšší, pětihvězdičkový stupeň chaosu, čeká vás střetnutí s několika archetypy příslušníků elitní jednotky Max Tac, kteří mají fungovat jako mini-bossové. A pokud raději před policií zdrháte, měli byste se připravit na intenzivní automobilové honičky a nutnost řešit zátarasy.

Protože Night City není Skyrim, NCPD s vámi nemá mít za žádných okolností slitování, pokud vás dožene. Takže zapomeňte na úplatky nebo na možnost se prostě vzdát. Naštěstí ale bude vždy možnost utéct, a to buď pěšky, nebo ve vozidle. Stačí, abyste se dostatečně dlouho drželi z dohledu zástupců zákona. CD Projekt RED dokonce slibuje, že pokud se někam úspěšně zašijete, policisté zmizí ze scény přirozeným a intuitivním způsobem.

Tvůrci ale v první řadě chtějí, aby byly všechny novinky zábavné, takže hráče nehodlají trestat příliš často nebo způsobem, který naruší plynulost hraní. Proto lákají na mechaniky, jež mají nabídnout zábavný a smysluplný zážitek s jedním prostým pravidlem - pokud nedokážete nést následky, nepáchejte zločiny. A jestli chcete vidět nový policejní systém v praxi, doporučujeme se o kus výš podívat na záznam nedávného streamu vývojářů, v jehož průběhu byl blíže představen společně s dalšími novinkami.

Přepracovaný systém policie totiž není ani zdaleka jedinou výraznou novinkou, kterou přinese Update 2.0. Dále se můžeme těšit na přepracované perky a stromy schopností, předělaný kyberware, nový systém kapacity, díky němuž si snad kyberware užijete víc a ve větším množství, nebo lepší umělou inteligenci během boje. Vylepšení a změn se dočká také uživatelské rozhraní, loot či výroba. Těšit se můžeme i na pokročilejší automobilové honičky, souboje s vozidly nebo nové rádiové stanice, mezi něž patří Growl FM. Jde o stanici, která nabídne hudbu vytvořenou komunitou.

Naopak novinky typu navýšení maximální úrovně na 60, vozidel s raketomety, stromu schopností reliktu nebo vedlejších zakázek zaměřených na boj s vozidly si budete moci vyzkoušet jen v případě, že si koupíte Phantom Liberty. Za zmínku také stojí, že stejně jako DLC, i Update 2.0 vynechá konzole předchozí generace, takže vyjde jen pro PC, PS5 a Xbox Series X|S.

Na závěr tu máme ještě oznámení pro kohokoliv, kdo si oblíbil popovou hvězdičku Lizzy Wizzy. CD Projekt RED nově odhalil, že se objeví i ve Phantom Liberty, tentokrát ale bude vypadat trochu jinak. Konkrétně bude mít na hlavě bizarní čelenku, která vznikla ve spolupráci uměleckého ředitele Pawła Mielniczuka a japonského futuristického umělecce známého pod přezdívkou IKEUCHI. Zajímavé je, že čelenka s názvem Amikiri Sound Cutter byla nejprve vyrobena v reálu na základě konceptu od vývojářů a teprve poté vznikl 3D objekt určený přímo pro potřeby hry.