Letošní ne-E3 je stále v plném proudu, jak dokazuje akce Xbox Games Extended Showcase. Ta nám hned v úvodu nabídla sympatický pohled na expanzi Phantom Liberty pro Cyberpunk 2077, jehož prostřednictvím nám Paweł Sasko z CD Projektu RED představil černý trh v Dogtownu, dějišti chystaného placeného rozšíření a dosud neviděné části Night City.

Při vývoji Phantom Liberty se tvůrci pokusili udělat svět Cyberpunku 2077 ještě živější, zajímavější a uvěřitelnější, takže nás čeká celá řada drobných detailů, tajemství nebo easter eggů. Návštěva černého trhu rozhodně naznačuje, že se tento cíl podařil. Hlavní ale je, co lze v této lokaci získat - nelegální zbraně, zakázkový kyberware a očividně věci, jež nenajdete nikde jinde.

Což se hodí, protože expanze hodlá posunout hranici, na které se po instalaci příliš velkého množství kyberwaru proměníte v kyberpsychouše. Nový systém vám tak umožní ve větší míře vyzkoušet silnější, ale zároveň nebezpečnější kyberware nabízející možnost vidět nepřátele skrz zdi, provádět úskoky stranou ve vzduchu nebo změnit podobu, abyste unikli pozornosti zástupců práva a pořádku.

Zdejší verzi práva a pořádku vycunuje hlavně milice Barghest, kterou vede Kurt Hansen, vládce samotného Dogtownu. Policejní sbor Night City ale samozřejmě nikam nezmizel a podle Saskových slov měl být systém policie zcela překopán, aby byl dynamičtější, uvěřitelnější a celkově zajímavější a pestřejší. Už bylo načase.

Protože marketing vždy žádá to nejlepší, ukázku černého trhu v Dogtownu doprovodil rozhovor s hercem Keanu Reevesem, představitelem Johnnyho Silverhanda. Reeves zdůraznil temnou podstatu Dogtownu, fakt, že Kurt Henson vážně není klaďas, nebo jistou míru podobnosti Johnnyho s agentem Solomonem Reedem, kterého ztvárnil taktéž populární herec Idris Elba. Pravdou ale je, že ať už filmový John Wick hovoří o čemkoliv, tak mu to prostě baštíme. Nezáleží na tom, jestli rozumíte tomu, co Keanu Reeves říká, nebo ne, v každém případě je vážně těžké ignorovat jeho nadšení pro postavu charismatického rockera.

Pokud by vám to nestačilo, můžete si poslechnout ještě nedávno vydaný rozbor plnohodnotného traileru. Jen se připravte na to, že vývojáři zde prozrazují více detailů o příběhu.

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty vyjde 26. září/septembra 2023 ve verzi pro PC (GOG.com, Steam, Epic Games Store), PlayStation 5 a Xbox Series X|S a vyjde vás na 29,99 eur. Expanze bude samozřejmě vybavena českými titulky.