Osud očekávané post-apokalyptické akce S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl je kvůli vleklé válce na Ukrajině nejistý a po nové zprávě Microsoftu se spekuluje o dalším odkladu. Hra se oficiálně očekává v průběhu příštího roku ve verzích pro PC a Xbox Series X/S (s českými titulky), ale vše nakonec může být jinak.

Obavy přiživil Microsoft. Společnost začala vracet hráčům peníze za předobjednávku Stalkera 2. Jako důvod uvádí odložení hry na neurčito. V návaznosti na to byly zastaveny předobjednávky na Xbox Store.

Pokud jste se právě začali o Stalkera 2 obávat, tak vzhledem k okolnostem vývoje ve studiu GSC Game World se sídlem v Kyjevě, je to pochopitelné. Část tvůrců se přemístila do České republiky, kde má vývoj pokračovat. V nedávném videu se můžete podívat, jak válka ovlivnila tým a jeho práci.

Já ale nejsem ten, který by vás chtěl zbytečně strašit. Proto považuji za důležité dodat, že Microsoft podobné kroky učinil dříve i u jiných her, které neměly stanovené datum vydání, alespoň období, kdy vyjdou. To jde ruku v ruce s prohlášením mluvčího GSC Game World:

„Hru jsme museli odložit na rok 2023, přičemž přesné datum vydání prozatím není stanoveno. Toto oznámení jsme učinili na Microsoft Extended show v rámci E3 společně s vývojářským deníčkem a úvodním filmečkem. Microsoft vrací peníze za předobjednávky her bez přesného data vydání. Až později oznámíme přesné datum vydání, předobjednávky pro Xbox budou opět spuštěny. Předobjednávek na PC (Steam, EGS, GOG) se to netýká.“