Infografika Microsoftu nám v neděli večer prozradila to, s čím už stejně nejen fanoušci série S.T.A.L.K.E.R. nějakou dobu počítají - plnohodnotného pokračování s názvem S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl se letos nedočkáme, jelikož vývoj v ukrajinském studiu GSC Game World výrazně zasáhla pokračující válka na Ukrajině.

Samotné studio nyní oficiálně potvrdilo odklad hry na rok 2023 a přihodilo také mysteriózní trailer. Ten vybízí ke vstupu do černobylské Zóny, přičemž v něm může být poněkud více odkazů na reálné události vzdálené i nepříjemně čerstvé minulosti, než se na první pohled zdá (podívejte se úplně nahoře). Vývojáři také oficiálně potvrdili přesun do České republiky, a tak nyní operují z Kyjeva a z Prahy, kde probíhá většina vývoje.

Část zaměstnanců studia GSC Game World však nadále brání svoji zemi před ruskými okupanty, což nám připomíná nejen tisková zpráva, ale také čerstvý vývojářský deník. V něm záběry ze standardního vývoje S.T.A.L.K.E.R.a 2 rychle střídá pohled na zkázu na Ukrajině a nesnadné podmínky, v nichž někteří tvůrci stále žijí v důsledku ruských válečných zločinů a cíleného vraždění civilního obyvatelstva. Ve vývojářském deníku vystupují také vývojáři, kteří nyní brání Ukrajinu se zbraní v ruce, i když někteří se z bezpečnostních důvodů nemohli ve videu objevit.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl vyjde v průběhu roku 2023 (Microsoft uváděl v první polovině roku 2023) ve verzi pro PC a Xbox Series X|S. Hra bude už ode dne vydání k dispozici v nabídce Game Passu a bude obsahovat české titulky.