Správce sociálních sítí studia Mundfish má dnes plné ruce práce. Nejprve na Twitteru zveřejnil prohlášení firmy týkající se obvinění související s Ruskem a válkou na Ukrajině. Později odpovídal na otázku ohledně toho, jak Atomic Heart poběží na konzolích současné generace.

Na serverech ResetEra a Reddit se v posledních dnech objevila řada obvinění, že Mundfish podporuje ruskou invazi na Ukrajině, respektive, že proti ní dostatečně nevystupuje, protože přijalo finanční prostředky od ruské vlády na vývoj Atomic Heart. A panuje i názor, že vydání na 21. 2. 2023 bylo stanoveni záměrně s ohledem na výročí vypuknutí války, které připadá na 24. 2.

Mundfish uvádějí, že jsou vývojářským studiem s mezinárodním týmem zaměřeným na inovativní hry, jsou pro mír a staví se proti násilí na lidech.

„K politice ani náboženství se nevyjadřujeme. Buďte si jisti: jsme globální tým, který se soustředí na to, aby se Atomic Heart dostal do rukou hráčů po celém světě.

Netolerujeme a nebudeme tolerovat autory příspěvků nebo spammery s urážlivým, nenávistným, diskriminačním, násilným nebo výhružným jazykem nebo obsahem.“

Jak se sami můžete podívat, v prohlášení ani jednou nezaznělo slovo válka. Na to upozorňuje i Sergey Mohov, vývojář z Remedy, jenž ještě zdůrazňuje, že hlavním hrdinou Atomic Heart je „dobrý“ agent KBG a vše se odehrává v alternativní časové ose, kdy Rusko ve druhé světové válce porazilo nacistické Německo a stalo se světovou velmocí. V takovém případě nemůžete být nepolitický. Navíc v době, kdy při ruském teroristickém útoku byla zničena obytná budova a zemřelo 40 lidí.

Připomeňme, že Mundfish má sídlit na Kypru (prý v prázdné budově), firma je ale ruská a má se za to, že je napojena na společnosti, které čelí západním sankcím v důsledku války. Také ruská VK (sociální síť) vydává Atomic Heart v Rusku a sousedních zemích. Z toho důvodu panují obavy, že tržby ze hry budou zdaněni v Rusku. Žádné takové obvinění ale Mundfish nezmiňují, tudíž ani nevyvrátili. Ve světě potom Atomic Heart vydává francouzský Focus Entertainment.

JAK ATOMIC HEART POBĚŽÍ NA PS5 A XBOXU SERIES X/S?

Už dříve jsme se dozvěděli, že vývojáři roztrhali Unreal Engine otvírákem na konzervy, aby Atomic Heart fungoval na starých konzolích. V té době ale chyběly detaily o tom, jak hra poběží na konzolích současné generace. To se teď mění.

Pokud budete hrát Atomic Heart na PlayStationu 5 nebo Xboxu Series X, tak v podzemních lokacích je slibováno „solidních“ 60 snímků za sekundu v rozlišení 4K. V otevřeném světě to potom má být „většinou“ 4K s dynamickým rozlišením a 60 snímky za sekundu.

Jak to bude na Xboxu Series S, to prozatím zůstává záhadou. Jistí si zatím nemohou být ani majitelé Steam Decku. Autoři uvedli, že se budou snažit zpřístupnit podporu hned první den, ale zatím to nedokážou potvrdit.

Atomic Heart vyjde 21. 2. 2023 na PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4 a Xbox One. Ve stejný den bude hra dostupná v předplatném Game Pass pro PC a konzole Xbox.