Konec nadávek na Federální obchodní komisi. Za všechny informace, které jsme si během dnešního dne mohli přečíst o Xboxu, vděčíme Microsoftu. Dokumenty na stránkách soudu nezveřejnila FTC, která se snaží zabránit tomu, aby Microsoft koupil společnost Activision Blizzard, nýbrž sám Microsoft. Potvrdil to Douglas Farrar, mluvčí FTC, a také agentura Bloomberg. Kalifornský soud mezitím dokumenty odstranil, ovšem už je příliš pozdě.

Z největšího úniku v historii Xboxu, který přichází rok po zveřejnění gameplay záběrů z rané vývojové verze Grand Theft Auto 6, budou mít vedoucí Microsoftu velký bolehlav. Nedivil bych se, kdyby padaly hlavy. Nicméně, my tady máme další zajímavosti, které jsme se z dokumentů dozvěděli.

Pojďme na ně:

- Vedoucí Microsoftu diskutovali o možnosti dostat Xbox Game Pass do PlayStationu 5 přes internetový prohlížeč. Phil Spencer a Sarah Bond se zajímali o to, zda prohlížeč v PS5 bude podporovat streamování přes xCloud a zda by Sony takovou možnost aktivně blokovala.

- Phil Spencer označil rok 2022 kvůli nedostatku her za katastrofu a vyzval své podřízené k lepšímu plánování, aby byl zajištěn konstantnější přísun her na trh. Soptil kvůli nedostatku exkluzivit pro konzole Xbox i Game Pass.

- Po odhalení PlayStationu 5 byl Spencer přesvědčen, že Xbox Series X je lepší. Svěřil se s tím v e-mailu zaslaném Satyovi Nadellovi a Amy Hood v roce 2020. Napsal jim, že je hrdý na tým. „Máme lepší produkt než Sony, a to nejen z hlediska hardwaru, ale také z hlediska softwarové platformy a služeb. Máme ingredience pro vítězný plán,“ napsal.

- Spencer si koupil PS5 teprve loni. Kolegům si v e-mailu postěžoval, že konzole byla dostupná pouze v bundlu s Horizon Forbidden West. Dle něj mu Sony vnutila PS5 s hrou, za balíček zaplatil 549 dolarů.

- Xbox Game Pass v dubnu 2022 vygeneroval v průměru 9,26 dolaru na uživatele. Vzhledem k tomu, že v té době služba měla přibližně 25 milionů předplatitelů (oficiální údaj vztahující se k lednu 2022), tak by to bylo 231,5 milionu dolarů.

- Ve stejné době měl PC Game Pass dle všeho 3,1 milionu uživatelů a průměrná útrata uživatele měla být 9,99 dolaru za měsíc (kvůli vyšší ceně). V obou případech bude situace nyní lepší, když vyšel Starfield a chystají se další velké hry.

- V interních e-mailech Microsoft řešil rovněž loňské zvýšení ceny PS5. Finanční ředitel Xboxu Tim Stuard poslal e-mail šéfovi Xboxu Spencerovi a finanční ředitelce Microsoftu Amy Hood. Psal v něm, že s tím počítali a zaměřují se na vlastní plán. V odpovědi Spencer chce, aby se Microsoft nadále zaměřoval na hráče. Ami Silverman, ex-šéfka spotřebitelského prodeje a marketingu, zase vyzvala k využití této šance získat fanoušky. Jinými slovy, Microsoft nechtěl hned zvýšit ceny, ale využít vyšší ceny konkurence ve svůj prospěch. Takto to později na veřejnosti říkal i Spencer.

- Nástupce Nintenda Switch bude mít srovnatelný výkon s PS4 a Xboxem One. Tuto informaci jsme slyšeli už během soudního sporu Microsoftu s FTC. Díky novému úniku ale víme, že Nintendo uspořádalo schůzku s různými vedoucími Activisionu Blizzard, včetně Bobbyho Koticka, aby prezentovalo novou konzoli. Chris Schnakenberg, vedoucí oddělení strategie platforem a vztahů s partnery v Activisionu, v uniklém e-mailu psal, že díky takovému výkonu budou schopni udělat pro Switch 2 něco velmi zajímavého. Nejprve si ale vše chtěli ověřit z dev kitu.